Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

10 důvodů, proč malé černé nikdy nevyjdou z módy

Info ikona
Audrey Hepburn

Pokud je ještě nemáte ve svém šatníku, pak je to velká chyba. Co si budeme povídat, zatímco barevné trendy přicházejí a odcházejí, černá je barva, která nikdy z módy nevyjde. Bez ohledu na to, jestli venku svítí sluníčko nebo právě chumelí, černá je vždycky skvělou volbou. A malé černé jsou základem šatníku každé ženy.

Redakce Marianne | 5. 02. 2014


Mohou se nosit prakticky na jakoukoli událost, jejich univerzálost je skutečně úžasná. Můžete je znát také pod názvem LBD neboli little black dress neboli krátké černé šaty. Jejich zrození se připisuje legendární Coco Chanel a jejímu partnerovi Jeanu Patouovi, kteří tyhle koktejlky odhalující nohy navrhli. Coco prý chtěla vytvořit něco kvalitního a univerzálního a také cenově dostupného. A zřejmě se jim to podařilo. Vytvořili něco, co je přežilo. Proslavila je nádherná Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho a rázem z těchto na pohled obyčejných černých šatů vytvořila fenomén, který se stal populární všude na světě. A proč jsou tedy tyto LBD tak úžasné?

Lichotí jakékoli velikosti a tvaru

Je to tak, pokud zvolíte správný střih a materiál, nikdy nebudete v černých šatech vypadat jako almara. Černá barva totiž dokáže zamaskovat nejeden faldík nebo větší bříško a v kombinaci s dobrým materiálem vám dají jistotu, kterou potřebujete, když jdete na nějakou akci.

Skvělé šaty pro doplňky

Malé černé jsou ideální pro ženy, které rády střídají šperky a jiné módní doplňky. Navíc na černé vynikne jakákoli barva či odstín. Černé šaty můžete doplnit výraznými doplňky, nebo jim ponechat jejich jednoduchost s doplňky neutrálními. Malé černé snesou cokoli.

Vhodné šaty pro jakoukoli událost

Podívejte se na fotografie z předávání Grammy nebo Oscarů – na červeném koberci uvidíte pokaždé několik celebrit, které si oblékly malé černé. Jsou totiž jedním z nejoblíbenějších a nejvěrnějších outfitů, které ženy volí nejen na charitativní akce. Mohou být krátké, ke kolenům nebo delší, pokaždé jsou dobrou volbou, zvláště tehdy, když nevíte, co na sebe.

Do práce i na večírek

Polodlouhé černé šaty si můžete obléct i do práce, pokud večer plánujete nějakou akci a víte, že už se nestihnete doma převléknout. Stačí si vzít sako a do tašky lodičky na přezutí, nějaký šperk, a večírek máte vyřešen.

Všechny materiály vypadají v černé dobře

Ať už dáváte přednost hedvábnému šifonu, krajce, pletenině, nebo kůži, všechny tkaniny vypadají v černém odstínu skvěle. Černá je prostě černá – je to prosté a jednoduché. I milovnice motorek mohou vypadat v malých černých kožených koktejlkách výborně.

Perfektní na první schůzku

Chystáte se na první rande s někým, na kom vám záleží? Možná máte problém s tím, co na sebe, hlavně proto, že nevíte, jestli nepůjdete někam, kde se vyžaduje určitý dress code. Malé černé s lodičkami na podpatku a vaše oblíbené doplňky zajistí, že se nemusíte bát.

Nevycházejí z módy

Investujte do jedněch černých koktejlek, stačí jedny, které vám vydrží ve skříni klidně několik let. LBD jsou tak univerzální, že je můžete nosit třeba deset let (pokud tedy nepřiberete).

Ideální volba pro nerozhodné

V osobním i profesním životě se čas od času dostanete do situace, kdy si nemusíte být zcela jistá, co na sebe. Vaše malé černé budou pokaždé sázkou na jistotu. ‚Black‘ je klasika, která nikdy nebude podhodnocená.

Vhodné na cestování

Univerzální černé šaty jsou tak neutrální, že se mohou nosit v každé zemi, bez ohledu na kulturní kořeny. Nejsou to jen šaty pro celebrity, ale pro každou ženu, i tu docela obyčejnou.

10 důvodů, proč malé černé nikdy nevyjdou z módy