Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

10 jednoduchých způsobů, jak říct jinak „Miluji tě!“

Pokud patříte k ženám, jejichž partneři jen z donucení vysloví ono kouzelné „miluji tě“, pak nemusíte zoufat. Podle odborníků a názorů mnohých párů se dá láska projevit i jinak než slovy. A někdy je to mnohem cennější. Jen na to musíme přijít sami.

Redakce Marianne | 9. 06. 2014


Jiří a Marie spolu začali chodit, když jim bylo dvacet a už tehdy je spojovalo jídlo. „Trávili jsme hodiny tím, že jsme poznávali nové restaurace, popíjeli chianti doma při svíčkách a povídali si o tom, co bychom si dali dobrého. Náš vztah se vyvíjel stejně jako naše pouto s jídlem. Chodili jsme na trhy a pak spolu celé dopoledne vařili. Byl to náš rituál, který nám vydržel roky, a to i po narození prvního syna. Neměli jsme žádnou chůvu, takže naše ‚rande‘ se skládalo z krájení zeleniny, míchání omáček a likvidace pokakaných plenek. Pak přišel druhý syn a naše vaření zůstalo v pozadí. Když jsme před měsícem slavili pětadvacáté výročí svatby, řekli jsme si, že bychom chtěli náš starý kuchyňský rituál obnovit,“ vypráví sedmačtyřicetiletý Jiří. Když se tedy říká: miluji tě, nemusí to být vůbec o slovech. Vyznání může být o vzpomínkách, vtipech, historii, které vytvářejí vztah a které ho činí jedinečným. Zde je deset zvláštních a možná jednoduchých způsobů, jak projevit lásku i bez oněch dvou slov „miluji tě“.

Společné večeře

„Nezáleží na tom, jestli mám hodně práce, společné večeře s rodinou jsou pro mě priorita,“ říká pětatřicetiletý Jaroslav, který má s manželkou Janou pětiletou dceru. „Dokonce jsem odmítl povýšení, jen proto, abych mohl trávit večery s rodinou. To je jeden ze způsobů, jak si projevit každý den to, co k sobě cítíme.“

Zdokumentujte svoje pocity

„Hodně ve svém zaměstnání cestuji, takže bývám málo doma. Začala jsem si tedy vést deník, do kterého si zapisuji vše, co prožiju nebo co cítím, abych se pak o svoje dojmy mohla podělit s manželem,“ říká dvaatřicetiletá Hanka z Prahy.

Udržujte při životě jiskru

„Můj manžel jezdí často na služební cesty, a téměř pokaždé odchází z domu časně ráno, když ještě spím. Pokaždé mi vyzná lásku tak, že mi nechává po celém domě lístečky s různými vzkazy – v lednici, v zásuvkách, kdekoli. A pokaždé, když jeho vzkaz najdu, se usměju. Tohle je pro mě vyznání, které dodává našemu vztahu jiskru,“ říká třicetiletá Ivana.

Ukažte, že vám na něm (ní) záleží

„Miluji tě si s manželem moc často neříkáme. Lásku si vyznáváme neverbálními způsoby. Stahujeme si jeden pro druhého písničky do iPodu, kupujeme si drobné dárky, třeba malou čokoládu. Je pro mě příjemnější vědět, že jsem stále v jeho myšlenkách a že mu stojím za to, aby přemýšlel o tom, co mi koupí,“ usmívá se osmadvacetiletá Radka.

Udělejte za toho druhého to, co ho nebaví

„Neexistuje snad větší vyznání lásky, než když za vás partner udělá to, co nesnášíte. Po patnácti letech manželství už netoužím po slovíčkách jako ‚miluji tě‘, ale ocením, když za mě manžel pověsí prádlo nebo umyje nádobí. Já za něj zase udělám to, co nebaví jeho. Víme už, jak důležité je vzájemně si pomáhat,“ říká pětačtyřicetiletá Eva.

Oživte vzpomínky

„Nedávno jsme oslavili desáté výročí svatby. Manžel pronajal limuzínu a projeli jsme s ní místa, která jsme rádi navštěvovali, kam jsme chodili na rande, kde jsme se poprvé políbili, jeli jsme ulicí, ve které jsme si spolu poprvé pronajali byt, a objali jsme strom, který jsme spolu zasadili na zahradě našeho domu. Vzpomínali jsme na velká dobrodružství našeho manželství a věděli jsme, že slov není vůbec zapotřebí,“ vzpomíná šestatřicetiletá Petra.

Projev vaší lásky

„Jsme už spolu patnáct let a každý rok si na svatého Valentýna vyměňujeme skleněná srdce. Máme jich už třicet a všechna máme vystavená na krbu v obýváku. Pro nás tahle skleněná srdce představují křehkost našich vlastních srdcí a připomínají nám, že máme být k sobě něžní,“ říká čtyřicetiletá Marie.

Zapomeňte na velká gesta

„Malé laskavosti jsou mnohokrát důležitější než jeden velký a drahý dárek,“ říká třicetiletá Tamara. Její manžel je gurmán a miluje dobré jídlo, tak mu každý večer vaří. „Někdy mě to stojí velké usilí, ale vím, že ho to vždy moc potěší. Mně zase udělá radost, když mi koupí třeba hrnek na kávu, ze kterého pak v práci piju. A pokaždé, když si do toho hrnku dělám kafe, si na něj vzpomenu.“

Podělte se o lásku

„Když jsme se s přítelem poznali, měla jsem už dva psy. Oceňuji na něm, že mu nevadí čas od času psy vyvenčit, hrát si s nimi nebo je nakrmit. Je to jeho způsob, jak mi ukázat, jak moc mě miluje,“ říká pětadacetiletá Hanka.

Sdílejte společný humor

„Před pár lety jsme byli na dovolené, kde jsme si objednali nápoj, ve kterém plavala zelená plastová rybička na hladině. Přišlo nám to vtipné a moc jsme se tomu smáli. Od té doby manžel schovává plastové rybičky na nečekaná místa, kde je pak najdu. Pokaždé nás to rozesměje a vybaví se nám naše skvělá dovolená. Společné malé vtipy jsou prostě kořením lásky,“ říká pětatřicetiletá Zuzka.

Dnes s námi navíc můžete soutěžit v naší letní soutěži na http://leto.marianne.cz o balíček firmy Budweiser, ve kterém najdete plechovku Somersby Apple, sluneční brýle, slamák a tričko v hodnotě 1000 Kč.