Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

10 potravin, které jedí štíhlí lidé každý den

Diety nefungují? Cvičení nezabírá? Rozhlédněte se kolem sebe a podívejte se na to, co hubeňouři skutečně jedí každý den. Možná to je právě ta pravá inspirace, která vás dovede k cíli.

Redakce Marianne | 22. 08. 2014


Artyčoky

Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, jsou zázrak pro hubnutí, protože obsahují probiotika, zdravé bakterie, které žijí ve střevě a pomáhají našemu tělu trávit potravu a také regulovat metabolismus. Výzkumy ukazují, že prebiotika i probiotika podporují hubnutí tím, že se po nich cítíme také lépe a nemusíme tak často sahat po nezdravých potravinách. Jak říká registrovaná dietní sestra a nutriční poradkyně Melissa Halas-Liang, právě artyčoky jsou ideálním zdrojem prebiotik, stejně jako ostatní zelenina s vysokým obsahem rozpustné vlákniny (pórek, česnek), oves a sója.

Voda

Dobře, voda není zrovna jídlo, ale popíjení vody během dne zajistí, že nebudeme mít takový hlad. Ne nadarmo se říká, že hlad je jen převlečená žízeň. Keri Gans, registrovaná dietoložka, říká: „Voda nám zaplní žaludek, takže se cítíme plnější a budeme jíst méně.“ Pokud budeme pít studenější vodu, zrychlíme tím svůj klidový metabolismus (6 sklenek chladné vody = 50 spálených kalorií za den). A nemusíme pít jen vodu, dopřejme si sezonní ovoce, které je plné vody, třeba meloun či jahody, a také mátu. Pořiďte si džbán, který budete mít neustále naplněný vodou.

Čokoláda

No to snad nemůžeme myslet vážně! Hubení lidé že by se ládovali čokoládou? Několik studií však prokázalo, že pravidelní čokoládoví jedlíci byli vlastně štíhlejší než lidé, kteří si čokoládu dopřávali jen nárazově, ovšem ve velkém množství. „Když si čokoládu dopřejete jen někdy a budete si ji odpírat, pravděpodobně se jí nakonec přejíte, a tudíž přijmete více kalorií,“ říká Keri Gans. Když odstraníme pocit viny a čokoládu si dopřejeme v malých dávkách každý den, budeme spokojení a nepřibereme. Další teorií je, že čokoláda zvyšuje hladinu hormonů serotoninu a dopaminu, což jsou hormony, které navozují pocity štěstí a uklidňují.

Mandlové máslo

S vysokým obsahem bílkovin, s vysokým obsahem vlákniny a se zdravými ořechy. Ideální pro hubnutí. Výzkum publikovaný v časopise Obesity ukazuje, že lidé, kteří jedí malou hrst ořechů 2× nebo vícekrát týdně, mají menší pravděpodobnost, že budou přibírat na váze, než ti, kteří ořechům neholdují. I když jsou ořechy kalorické, některé výzkumy naznačují, že tělo může absorbovat jen asi 15 % z přijatých kalorií. „Je těžké sníst jen jednu porci ořechů, takže doporučuji mandlové máslo, které dodá chuť spoustě jídel. Je také skvělým zdrojem hořčíku a je vhodnější než arašídové máslo. Obsahuje totiž minerální látky, které pomáhají podporovat metabolismus,“ říká Melissa. Zkuste si přidat lžíci mandlového másla do ovesných vloček nebo si ho namažte na celozrnné sušenky k odpolední svačině.

Tvaroh

Má spoustu bílkovin a vápníku, nízký obsah sodíku a nízký obsah tuku, takže je ideální při hubnutí nebo pro udržení váhy. Výzkum prováděný na University of Tennessee zjistil, že lidé, kteří jedli 3 až 4 porce potravin bohatých na vápník (mléčné výrobky) za den, mohli zkonzumovat celkem o 150–200 kalorií více a ještě u toho hubnout, ve srovnání s těmi, kteří jedli jen 2 porce za den nebo méně. Další studie ukázala, že konjugovaná kyselina linolová v tvarohu pomáhá tělu spalovat tuk. Používejte klidně tvaroh nejen samostatně, ale přidejte ho k bramborám, zamíchejte do ovesných vloček či přidejte do těstovin.

Avokádo

Tohle ovoce s mírně ořechovou příchutí obsahuje zdravé tuky, které udržují zdravou hladinu cukru v krvi. Avokádo je také bohaté na L-karnitin, aminokyselinu, která může zrychlit metabolismus. „Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí avokádo, mají nižší BMI a menší obvod pasu,“ říká Melissa Halas-Liang. Je to proto, že avokádo zasytí, má velký obsah vody a zdravých tuků.

Maliny

Mají spoustu vody (asi 85 %), takže zaženou žízeň a zamezí dehydrataci. I proto pomáhají udržet si štíhlou linii.

Vejce

Proteiny ke snídani patří. Vejce zvyšují pocit sytosti, což sníží celkový energetický příjem. Lidé, kteří konzumují více bílkovin ke snídani, jsou spokojenější a je méně pravděpodobné, že je později dožene vlčí hlad. Uvařte si vejce natvrdo ještě večer a uložte je do lednice, ráno jako když je najdete…

Špenát

Zeleninu můžete jíst skoro od rána do večera, protože má málo kalorií. Dobrá volba je špenát, protože je plný železa, které vám pomůže udržet energetickou hladinu nahoře. Železo navíc pomáhá, aby se kyslík dostal do buněk, které ho potřebují ke spalování tuku. Doporučená dávka pro ženy je 18 mg na den – pouhým přidáním špenátu do jednoho jídla získáte asi 6 mg.

Kyselé okurky

Okurky jsou skvělé občerstvení, protože uspokojí chuť na něco křupavého nebo slaného, ale mají tak málo kalorií, že budete rychleji spalovat než je konzumovat.