Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

10 potravin, které škodí (nejen) vaší pleti

Používáte anti-aging krémy, nanášíte si večer masky a dbáte na dostatek spánku? Nemusí to stačit, pokud jíte nesprávné potraviny. Některé mají totiž negativní dopad i na váš vzhled a díky nim můžete dokonce vypadat o pár let starší.

Redakce Marianne | 17. 01. 2014


Sůl

salt

Tahle bílá sypká potravina rozhodně není to pravé ořechové pro vaše vrásky. American Heart Association uvádí, že 1500 mg sodíku denně vede k vysokému krevnímu tlaku, který může oslabit kůži a snížit tvorbu kolagenu. To pak může vést k vyšší tvorbě vrásek, zejména v tenčích oblastech pleti, jako je okolí očí. Sůl může také způsobit otoky očí – a není nic, co by vypadalo méně mladistvě než nateklá ‚kukadla‘. Místo soli používejte raději koření a bylinky.

Cukr

77287152_0

Pro vaši krásu je lepší vyhýbat se cukru, rozhodně tomu bílému rafinovanému. Dermatologové říkají, že mnohem snadnější způsob, jak docílit hezké pleti, než je facelift, je právě cukrová abstinence. Přemíra cukru přetěžuje organismus, ovlivňuje krevní cévy a zrychluje proces stárnutí pleti. Jakmile vyloučíte cukr z jídelníčku, už během jednoho týdne uvidíte změnu – vaše pokožka bude jasnější a živější. Chutě na sladké lze uspokojit například ovocem, jež obsahuje přírodní cukry, které jsou složitější a tělo je zpracovává pomaleji.

Káva

A_small_cup_of_coffee

V malé míře je kofein našemu zdraví prospěšný, ale pokud pijete několik šálků denně, dostáváte dvojitou dávku stárnutí. Hodně kofeinu vytváří skvrny na zubech a také dehydratuje tělo, což má za následek vysušování pokožky, takže budete vypadat mnohem starší. Vrásky kolem očí se dostanou do popředí. Místo kávy je vhodnější popíjení zeleného čaje, který je vynikajícím antioxidantem.

Alkohol

Alcoholic_Drinks

Jedna sklenka nevadí, ale pokud holdujete častější konzumaci alkoholu, měla byste to přehodnotit. Dermatoložka Doris Day, autorka knihy Forget the Facelift , říká, že alkohol vytahuje vodu z našich buněk. To způsobí, že budeme vypadat ‚nafoukle‘ a v konečném výsledku starší. Abyste nebyla dehydrovaná kvůli alkoholu, vždy si k němu dopřejte hodně vody.

Červené maso

Beef-steak-988x675

Nedávná studie z Cleveland Clinic Wellness Institute naznačuje, že konzumace červeného masa víckrát než jednou týdně je spojena s vyšší tvorbou vrásek. Živočišné bílkoviny způsobují tvrdnutí stěn krevních cév a způsobují předčasné stárnutí pleti. Červené maso obsahuje sice vitamin B12, který je rozhodující pro tvorbu červených krvinek a funkci mozku, ale existují i jiné zdroje tohoto vitaminu – například mléčné výrobky či mořské plody.

Jednoduché sacharidy

white-bread-9aca49dd298d29eba19afe086778b821bc7f90fd-s6-c30

Bez sacharidů se naše tělo samozřejmě neobejde, ale záleží na tom, které si vybíráme. Potraviny, jako je bílý chléb a těstoviny, mají vysoký glykemický index, který způsobuje rozkládání kolagenu, látky, která udržuje elasticitu kůže. Máte-li chuť na sacharidy, vybírejte si ty složené (polysacharidy), jako jsou celozrnné pečivo, rýže a podobně.

Pikantní jídla

Chillies-006

Chilli je sice pro naše zdraví prospěšné, a to zejména pro metabolismus. Ovšem nesvědčí naší pokožce. U některých lidí mohou kořeněná jídla dilatovat cévy. Může vyvolat i růžovku, zánětlivé onemocnění kůže. Překrvení pokožky tedy vede v důsledku ke stárnutí pleti, zejména v menopauze.

Uzeniny

image001

Obsahují siřičitany, aby potraviny vydržely co nejdéle. I ony způsobují předčasné stárnutí pleti, protože pokožka po časté konzumaci vypadá červenější a bledá. Vybírejte takové, které nemají tolik siřičitanů a raději dejte přednost tofu a luštěninám.

Soda

130528122505-large

Někdo nápoje s bublinkami doslova miluje, ale bublinky nejsou dobré pro vaše zuby a pokožku. Soda je kyselá a narušuje zubní sklovinu, takže zuby jsou náchylnější k tvorbě zubního kazu. A nehezký úsměv kazí celkový dojem. Je lepší přejít na pití obyčejné neperlivé vody nebo naředěného ovocného džusu.

Nasycené tuky

hamburger-fast-food-french-fries-Favim.com-483020

Najdete je v rychlém občerstvení, margarínu, v některých tučných rybách, uzeninách, sádle, tučném mase a v trvanlivých potravinách. Těchto tuků bychom měli sníst maximálně třetinu ze všech tuků za den. Pokud jich jíme hodně, ucpávají se tepny, což ubírá pokožce pružnost. Vyloučení tuků z jídelníčku však není dobré – přírodní nenasycené tuky, které najdeme například v olivovém oleji apod., jsou bohaté na vitamin E, který pomáhá stabilizovat buněčné stěny a chrání před volnými radikály, a tím naopak pokožce prospívají.