Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

10 tipů, jak běhat se psem

Začala jste běhat? Je fajn mít partnera, který s vámi poběží, bez ohledu na to, kolik nohou má. A máte-li doma psa, vezměte ho s sebou. Může to být skvělá motivace, jak překonat lenost a mít k tomu skvělou společnost.

Redakce Marianne | 23. 04. 2014


Dřív než dáte psovi vodítko, zvažte následující tipy, díky kterým bude vaše proběhnutí lesem nebo parkem opravdu ideální.

Povolení od veterináře

Je to stejné jako s lidmi. I my někdy potřebujeme souhlas lékaře, jestli jsme dostatečně fit na to, abychom běhali. I váš pes potřebuje ‚povolenku‘, zvláště tehdy, jestli až dosud seděl na gauči. A je také rozdíl pobíhat na dvorku u domu a během na tři nebo více kilometrů.

Je pes, kterého máte, vhodný k běhu?

Některá psí plemena jsou pro běh vhodná a pak jsou taková, která se prostě na běhání moc nehodí. Jezevčík Fido se asi moc na běh hodit nebude, rádi se proběhnou naopak ovčáci, boxeři, ohaři nebo retřívři či dobrmani. Pro některá plemena běh vhodný není, a může je dokonce poškodit, zejména jejich kosti. Například kolie jsou náchylnější k dysplazii, mopsové či buldoci zase k respiračním problémům a přehřátí.

Zvažte věk psa

Štěně plné energie jistě s radostí přivítá vaši nabídku na proběhnutí. I štěně ale roste a jeho kosti jsou ve vývinu – myslete na to. Totéž platí v případě psích dědečků a babiček. Zvažte intenzitu a vzdálenost a teprve pak si vezměte psa s sebou.

Bez vodítka ani ránu

Jedna z nejvíce zastrašujících zkušeností je, když narazíte na psa, který není na vodítku a který na vás skočí (třeba z radosti, ale…). I když je váš pes cvičený a poslouchá na povely, nikdy nemůžete vědět, jak se zachová v situaci, do které se můžete dostat. Proto svému psímu parťákovi dejte vždy vodítko!

Zvažte terén

Vám se možná běhá po asfaltu nebo betonu dobře, ale vašemu psovi třeba ne. Beton a nečistoty na silnici jsou velkým nebezpečím pro psy, a to zejména v létě, kdy je silniční povrch skutečně hodně horký. Když začne váš pes kulhat, je to známka, že se do tlapky dostalo nějaké cizí těleso. V zimě zase nezapomeňte očistit po návratu tlapky od sněhu a soli a jiných chemických látek, které se používají na silnicích.

Pozor na přehřátí

Psi se na rozdíl od lidí nepotí. Teplotu regulují tak, že vyplazují jazyk a rychle dýchají. Čím rychleji pes dýchá, tím účinněji se ochlazuje. To, že se ale nepotí, neznamená, že nemůže dostat úžeh nebo úpal, takže při běhání v horkém letním dni raději se psem ven nechoďte. Pokud už jdete běhat v teple, je nutné, aby měl pes po cestě přístup k vodě.

Postupné zvyšování zátěže

Stejně jako vy sama nezískáte kondici během prvního vyběhnutí, totéž platí i pro psa. Běh je náročný pro lidské i zvířecí tělo. Chvíli tedy potrvá, než se vy i pes dostanete do formy.

Temperament psa

Každý pes má jinou povahu a každý reaguje jinak ve vztahu k jiným lidem i psům, pokud je volně puštěn. Pamatujte, že ne každý touží potkat psa (a to i na vodítku), který vypadá hrůzostrašně. Třeba je váš pitbul zlatíčko, ale ne každý si to může myslet.

Očkování

Se svým psem rozhodně neběhejte, jestliže nemá v pořádku všechna očkování. Stejně tak by měl mít váš pes obojek s údaji o majiteli. Přinese to klid vám i ostatním lidem.

Pořádek musí být

Buďte zdvořilí k ostatním a po svém psovi uklízejte. Není nic příjemného šlápnout do psí hromádky a znečistit si běžecké boty za dva tisíce. Možná vás bude trochu obtěžovat nosit s sebou pytlík, ale tolik místa nezabere. Navíc byste klidně mohla dostat pokutu, takže igelitku do kapsy a dál to neřešte.