Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

10 tipů, jak si ubrat 10 let II

I bez plastik lze omládnout. Zkuste jeden z našich tipů, a uvidíte sami.

Redakce Marianne | 10. 10. 2012

6) V S je síla

Zapomeňte na vrásky a povolené kontury obličeje. Největší paseku na vizáži dělá nejednotná pleť, tmavé skvrny, pigmentace, melasma (získaná hyperpigmentace). Dermatoložka Nina Bartková dokonce tvrdí, že nesouměrně zabarvená pleť může ženám přidat až dvacet let! „Pokožka trpí hlavně slunečním zářením, takže vedle anti-age přípravků používejte důsledně i tzv. sunscreeny. Nezáleží na tom, jaké je roční období, paprsky škodí v létě i v zimě,“ varuje doktorka Bartková. Věk ale nezastavíme, a ani ten nejlepší ochranný krém nedokáže zabránit rozšíření skvrn, které vznikají v důsledku přibývajících let. Naštěstí jsou tady neinvazivní metody omlazení pleti, jako je například frakční laser. Jeho mikropaprsky proniknou přes dermis do epidermis, kde stimulují tkáň k novotvorbě. Nová tkáň pak nahrazuje starou, takže skvrny na pokožce zmizí. Tato metoda omlazení si poradí s rozbujelou pigmentací a kožními skvrnami nejen na obličeji, ale i v dekoltu, rýze mezi poprsím a na rukách, cena zákroku na obličeji je přibližně 5000 Kč. Pihy, jaterní skvrny nebo akné slibuje redukovat také ošetření IPL neboli intenzivní pulzní světlo. Světelný výboj v pleti ‚vyhledá‘ nepravidelný pigment a rozmělní jej, u akné působí na mazové žlázky a omezuje jejich činnost. Jedno ošetření celého obličeje stojí cca 1600 Kč, doporučené jsou čtyři kúry.

P. S. Jaterní skvrny, jak se říká pigmentaci na pokožce, nemají nic společného s játry, a dokonce ani s věkem. Vznikají v důsledku slunečního záření. Takže nejde ani tak o to, kolik vám je, ale jak často se sluníte. Ke starším lidem je automaticky přiřazujeme proto, že se většinou objevují na pokožce lidí kolem padesátky.

7) Jezte maso

Určitě víte, že kouření, ultrafialové paprsky a znečištěný vzduch poškozují pokožku. Generují totiž nestabilní volné molekuly – volné radikály, které vyvolávají další poškození štěpením kolagenu. Tělo se sice dokáže bránit vlastními antioxidanty, ale ve chvíli, kdy poškození překoná přirozenou obranyschopnost těla, musíme organismu pomoci. Nejvíc antioxidantů najdeme v borůvkách, malinách, jahodách a rybízu. Co ale s buňkami, které volné radikály už poškodily? Těm naordinujte maso. Obsahuje bílkoviny, které se při trávení štěpí na aminokyseliny, stavební prvky buněk. Pokud budeme mít v těle aminokyselin dostatek, kožní buňky i kolagen se budou obnovovat rychleji.

8) Prochechtejte se k delšímu životu

Nízké sebevědomí a negativní postoj k vlastnímu tělu způsobuje, že chodíme jakoby schoulené do sebe, s hlavou vtaženou mezi ramena, a to vše korunujeme zachmuřeným výrazem. A přitom už i vědci potvrdili to, co lidstvo ví dávno: úsměv prodlužuje život. Jak takové výzkumy vlastně vypadají? Jeden takový proběhl na základě zkoumání fotografie amerického baseballového mužstva z roku 1950. Ukázalo se, že hráči, kteří se na ní smáli od ucha k uchu, žili v průměru o sedm let déle než jejich kolegové, kteří při focení nasadili poker face. Vysvětlení je prosté: smích vybuzuje k větší aktivitě hormony štěstí, které mají schopnost snižovat krevní tlak. Zkuste si každý den po ránu vzpomenout na nějakou humornou situaci nebo historku. Pak bude mnohem těžší cítit se pod psa. Na chmurnou vrásku na čele zde prostě není prostor!

9) Objevte zázračný Retin-A

Pokud existuje kouzelná hůlka, jejíž mávnutí nám vrátí část ztraceného mládí, pak je to určitě přípravek Retin-A, s obsahem derivátu vitaminu A, který pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky, a umožňuje tak novým dostat se rychleji na povrch. Retin-A se primárně používá k léčbě akné, ale ukázalo se, že zvyšuje produkci kolagenu. Takže vyhlazuje vrásky, zesvětluje pokožku a je schopen odstranit některé známky poškození sluncem, pokožku také může do určité míry zpevňovat. Je ale k mání jen na předpis, a ne náhodou. Přehnané množství masti může způsobit praskání kapilár a citlivost na sluneční záření. Pokud vám tedy dermatolog přípravek předepíše, nejspíš vám doporučí jej používat jen na noc. Kosmetický průmysl retinol už také objevil a přidává ho do luxusních anti-age krémů. Nutno však dodat, že jeho koncentrace je v produktech velice nízká, čímž se účinnost notně zmenšuje.

10) Buďte off-line

Žijeme v době chytrých telefonů a hloupých zlozvyků být 24 hodin denně on-line. Mobil či netbook na nočním stolku jsou poznávacím znamením příslušnic nonstop kultury, které trápí temné kruhy pod očima a rychle se prohlubující vrásky. A to jen proto, že se pořádně nevyspí. „Pokud bych měla ze všech prostředků proti stárnutí zvolit top produkt, nebude to ani zázračné sérum, ani plastická operace třetího tisíciletí. Bude to hluboký, klidný spánek,“ tvrdí dermatoložka Nina Bartková a jedním dechem dodává, že ale právě toho máme pohříchu málo. Škoda. Ve spánku se totiž dějí věci: imunitní systém vytváří nové oddíly lymfocytů připravených k boji s infekcí i zhoubnými buňkami. Tělo produkuje růstový hormon, který u dospělých opravuje porušené tkáně, a také hormon, díky kterému neztloustneme. Jmenuje se leptin a navozuje pocit nasycení. Je tedy nad slunce jasné, že nedostatek leptinu nás nutí jíst víc, než potřebujeme. Nevěříte? Tak ještě jedna studie z lékařské fakulty Harvardovy univerzity: zkoumala 68 000 žen a zjistila, že dámy, které v noci spí méně než pět hodin, mají více než třicetiprocentní šanci nabrat mezi třicítkou a padesátkou klidně i 15 kilo!