Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

10 tipů, jak zvládnout menstruační bolesti přírodní cestou

Zatímco některé ženy projdou měsíčním cyklem naprosto v pohodě a jen málokdy zažívají bolesti, pro jiné je toto období neskutečným utrpením. Muži prominou, ale tohle prostě pochopit nemůžou. Mírné křeče a bolesti jsou považovány za naprosto normální, ale až jedna třetina žen má bolesti tak silné, že je pro ně dokonce obtížné chodit do práce.

Redakce Marianne | 24. 03. 2014


Existují různé způsoby, jak se s bolestmi poprat, od užívání ibalginů nebo paralenů až po přikládání teplých termosáčků na břicho. Ovšem existují i přírodní prostředky, které mohou bolesti zmírnit.

1.

Vyhněte se používání stimulantů, jako je kofein a kouření cigaret.

2.

Vyhněte se polynasyceným tukům a jezte ty ‚správné‘ tuky, jako například olivový olej a podobně. Výborný je kokosový olej, který je úžasný pro hormonální zdraví. Zkuste si dopřát 1/4 šálku kokosového oleje denně – můžete ho přimíchat do kávy nebo čaje.

3.

Někteří odborníci nedoporučují konzumaci tzv. zánětlivých jídel, například mléka a mléčných výrobků, které mohou zhoršit hormonální problémy.

4.

Listy maliníku obecného dobře vědí, jak ženám v tomto období pomoci. Jde o rostlinu, která velmi účinně snižuje projevy premenstruačního syndromu a také zmírňuje menstruační křece. Má vysoký nutriční profil, obsahuje hlavně hodně vápníku. Je to i děložní tonikum. Vařte si z něj čaj, který můžete pít horký nebo studený.

5.

Hořčík podporuje stovky reakcí v našem těle a přispívá mimo jiné k lepšímu spánku (a to je skvělé pro hormony). Existuje několik účinných forem hořčíku – v práškové formě (lze přidávat do potravy) nebo v podobě tablet. Hořčík velmi dobře snižuje bolestivost při menstruaci a zmírňuje křeče.

6.

Dostatek vitaminu D. ‚Déčko‘ je velmi důležité v prevenci menstruačních křečí. Odborné studie zjistily, že vysoké dávky vitaminu D vedly k významnému snížení menstruačních křečí. Jak uvádí časopis Health.com, průzkum se prováděl na italských ženách, které byly rozděleny do dvou skupin. Jedna dostala jednorázově perorální dávku 300 000 jednotek vitaminu D, druhá dostávala placebo čtyři až pět dnů před očekávaným začátkem menstruace. U žen, které dostaly jednorázovou dávku ‚déčka‘, klesla bolestivost o 41 %, zatímco ve skupině s placebem nedošlo k žádné změně, co se týče rozsahu jejich bolesti.

7.

Aromaterapie. Jedním z nejúčinnějších olejů, který uvolňuje městnání krve, je cypřiš. Může se použít téměř v jakémkoli případě, kdy máte premenstruační nebo menstruační bolesti. Podobně působí i helichrysum, které je i analgetické. Bergamot je důležitý olej při nervovém podráždění a uvolňuje napětí nejen v nervovém systému, ale i v podbřišku. Na uvolnění podbřišku je vhodný také anýz a heřmánek, jasmín, který reguluje dělohu a pomáhá při přecitlivělosti. Vhodnou směsí při podráždění a mírných bolestech může být bergamot, šalvěj muškátová, cypřiš a levandule. Oleje smíchejte ve stejném poměru s rostlinným olejem a směsí potírejte podbřišek ve směru hodinových ručiček aspoň 2× denně. Kapku můžete aplikovat i na obličej a dekolt nebo směs přidat do koupele.

8.

Akupunktura je součástí tradiční čínské medicíny. Výzkumníci z Kyung Hee University Medical Center v Jižní Koreji zjistili, že akupunktura může mít na menstruační bolesti pozitivní vliv. Studie vycházela asi z deseti dalších studií, které testovaly asi 1000 účastnic. U téměř všech došlo k výraznému zlepšení bolesti ve srovnání s kontrolní skupinou s placebem.

9.

Maca neboli drmek je prastará rostlina peruánských And. Zlepšuje fyzickou a psychickou výkonnost, ale především harmonizuje u žen hladinu hormonů. Používá se tedy na všechny možné potíže ženské hormonální sféry a pomáhá dokonce řešit neplodnost. Maca obsahuje vysoký podíl minerálních látek a esenciálních mastných kyselin, což je skvělé zejména pro hormony. Je k dispozici v prášku nebo jako tinktura či kapsle.

10.

Pohyb. Už dávno neplatí, že sport je při menstruaci tabu. Světových rekorů se dosahuje v jakýchkoli dnech, takže se určitě nebojte během měsíčního krvácení sportovat. Ztráta krve (asi 60 mililitrů) je opravdu malá a krevní oběh nijak neoslabí. Určitě je lepší krátká procházka dvakrát denně než sedět doma u televizní obrazovky a stěžovat si na velké bolesti břicha. Ovšem i nadále by mělo platit: poslouchejte svoje tělo, to vám řekne, jak na tom je.