Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

12 potravin, které vám dokonale vybělí zuby

Není to nic nového pod sluncem, že po červeném vínu, tmavém ovoci, černé kávě a cigaretách tmavne chrup a mizí bělost našich zubů. Kromě chemického bělení zubů, které provádějí dentální hygienistky, však existuje i jiné řešení – potraviny, které přirozenou cestou rozzáří váš úsměv.

Redakce Marianne | 6. 02. 2014


Jahody

Jasně červené jahody jsou vynikající ovoce, ale především obsahují kyselinu jablečnou. Jak říká dr. Irwin Smigel, prezident Americké společnosti pro zubní estetiku, právě tato látka působí jako přírodní bělidlo, které odstraňuje skvrny na zubní sklovině. Můžete je jíst samotné, jako součást salátů, dezertů apod. A koupíte je i mimo sezonu (jen nejsou tak šťavnaté…).

Semínka a ořechy

Jsou lehce abrazivní, takže třou povlak ulpívající na zubech. Dr. Matthew Messina, mluvčí American Dental Association, říká, že stačí hrst mandlí k odpolední svačině, a je to, jako byste si vyčistili zuby (to trošku přehání, ne?). Kromě toho jsou plné bílkovin a zdravých tuků.

Cibule

Přežvykovat cibuli kvůli barvě zubů se vám možná chtít nebude, ale obsahuje látku alicin, která je prospěšná nejen pro zuby. Cibule je navíc bezbarvá, takže její konzumace nezpůsobuje povrchové skvrny, naopak je vyběluje.

Jablka

Kousnutí do tvrdého jablka může být pro mnohé z nás nepříjemné, ale je to dobré pro naše zuby. Křupavost jablek posiluje dásně a jejich vysoký obsah vody zvyšuje produkci slin, což má dispergační účinky a neutralizuje kolonie bakterií.

Jedlá soda

Zubní pastě dejte pauzu a zkuste si čistit zuby kartáčkem s jedlou sodou. Jedlá soda je vlastně základ bělidel a soda je forma soli, takže současně působí obě látky jako jemný brousek, který vydrhne povrch zubů.

Celer a mrkev

Mají vysoký obsah vody, který dělá tyto dva vegeteriány skvělými pomocníky pro vaše zuby. I oni stimulují produkci slin, což pomáhá v odplavování zbytků potravy z úst.

Brokolice

Na rozdíl od řepy a brusinek tato křupavá zelenina nezůstává přilepená na zubech, takže nevytváří žádné povrchové skvrny. Kvítky brokolice drhnou povrch zubů a fungují tak trochu jako polední čištění zubů kartáčkem.

Sýry

Tvrdé sýry jsou plné vápníku, který posiluje dásně a zuby. Navíc je většina sýrů bezbarvých, což znamená, že zuby po jejich konzumaci zůstanou bílé. Takže, naložte si pořádný talíř!

Pomeranče

Tohle osvědčené ovoce obsahuje kyselinu, která ve vyšších dávkách bělí zubní sklovinu. Vaše zdraví navíc posílí, protože obsahují vitamin C.

Voda

Vaše ústa potřebují hydrataci, takže je zapotřebí dostatečně pít. Čistou vodu pijte zejména v případě, že jste někde na večírku a popíjíte červené víno – zamezíte tím zabarvení zubů. Dávejte si ale pozor na vodu perlivou, která způsobuje erozi skloviny a poškozuje zdravé zuby.

Hrušky

Dr. Smigel doporučuje pravidelnou konzumaci hrušek, jež neutralizují zápach z úst, způsobený bakteriemi. Ovoce odplaví zbytky jídla a zuby zůstanou čisté.

Mléko a jogurty

Podle odborníků jsou prý tyto potraviny naprostými ‚superfoods‘, a to kvůli vysokému obsahu vápníku, který posiluje zuby, takže je povrch bělejší a zdravější. (Ovšem i zde je potřeba opatrnost: špenát, který také obsahuje vápník, pigmentové skvrny na zubech naopak vytváří.)

12 potravin, které vám dokonale vybělí zuby