Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

22 extra triků, jak pečovat o oblečení

Co vidíte, když otevřete svou šatní skříň? Skrumáž oblečení, ze které se vám nechce nic vybírat, a tak pro jistotu saháte stále po tom samém? Změňte to – a udělejte si třeba o víkendu čas na důkladný úklid. Má to smysl! Své osobní tipy, jak správně o oblečení pečovat a jak ho skladovat, prozradila stylistka a vizážistka Petra Šestáková.

Skládání oblečení

1. Poskládejte oblečení podle barev a druhu. Sukně k sukním, kalhoty ke kalhotám, trička a tílka, a podobně.

2. Svetry a mikiny nevěste na ramínka, do pleteniny a úpletu hodně vytlačují důlky. 

3. Blůzky a šaty věšte na dřevěná ramínka s gumovými zoubky. Ani ten nejjemnější materiál po nich neklouže.

4. Kalhoty patří na ramínka k tomu určená. K úspoře místa využijte velkokapacitní ramínka, na která je možné pověsit více kusů oblečení.

5. Saka zavěste na široká ramínka a správnou stranou. Masivní ramínka simulují ramena směrem dopředu. 

6. Sukně dávejte na ramínka s kolíčky. Kolíčky by měly být podlepené gumou, aby tlak stisku nevytvářel lesklé otisky na látce. Pokud neustřiháváte sukním poutka, můžete použít ramínka s mnoha háčky. 

7. Skládejte trika, svetry či mikiny na sebe jen do počtu pěti kusů. Tak docílíte toho, že se navršená pyramida nezhroutí a pohodlně vyndáte i spodní kus.

8. Pokud máte skříň, která sahá od země až ke stropu nebo malou šatnu, řiďte se následujícím pravidlem: tam, kde se věci nosí na těle, přibližně do stejné výšky je i ukládejte. 

9. Takže boty nedávejte nahoru ke stropu a dole nenechávejte klobouky. 

10. Věci umísťujte podle druhu a ještě barevně za sebou. To znamená halenka od bílé přes červenou po černou, pak zavěste šaty od nejsvětlejších po nejtmavší a tak dále.

11. Trika vkládejte dle svých prostorových možností na poličky či do boxů podle druhu a barev.

12. Do skříně se hodí umístit i vonné polštářky, například z webu aromis.cz. Nebo si můžete sami vyrobit voňavé levandulové paličky. Krásně provoní šuplíky a skříně a i po čase jemným promnutím aktivujete vonné silice.

13. Vakuové úložné pytle můžete využívat pro věci, které si ještě chcete ponechat, nebo pro zimní bundy, které jsou objemné. Jednak se věci uchovají v kondici, jednak neriskujete, že by je napadl nějaký ten mol, vlhkost či prach. 

Praní & spol.

14. Aby vám oblečení vydrželo pěkné a zbytečně se nezapíralo, je potřeba k němu přistupovat šetrně. Jemné prádlo (nebo trička s aplikacemi či flitry) před praním otočte naruby a vložte do ochranné síťky na zip. 

15. Kalhoty před praním zapněte a otočte naruby, povrch se tolik neopere. Stejný postup si zautomatizujte u bund a sportovních mikin. Jsou to detaily, ale fungují. 

16. Standardně se oblečení pere v pračce na 30–40 stupňů. V takovém případě lístek s pokyny na údržbu klidně odstřihněte. U jiných věcí, které vyžadují výjimečný postup, cedulky zachovejte. 

17. Podprsenky perte v ruce. Aviváž na ně totiž působí jako jed. Zvláště bílé podprsenky po pár vypráních v pračce zešednou. Pokud se pohodlí nechcete vzdát, uložte je vždy do speciální síťky či ochranného obalu z plastu. Po vyndání z pračky si ještě dejte tu práci a okraje podprsenky rukou upravte. Tak docílíte jejich dlouhé životnosti.

18. Zkuste chlapský fígl: Když vyndáte z pračky třeba kalhoty, dokonale je na šňůře uhlaďte. Pověste je prostorově přes dvě šňůry a použije asi čtyři až šest kolíčků. Kalhoty uschnou a jsou perfektně rovné. Podobně to zkuste i s tričky a mikinami, uhlaďte je a v půlce přehoďte přes šňůru. 

19. Pořiďte si parní žehličku, díky ní můžete žehlit ve svislé poloze přímo na ramínku. 

20. Pokud ráda měníte kabelky, ale unavuje vás přesouvat veškerý obsah z jedné do druhé, pořiďte si speciální organizér, do kterého všechno vložíte, a měníte ho celý z kabelky do kabelky. 

21. Nový zvyk: Vždy, když ukládáte do botníku boty, řádně je očistěte a nakrémujte. 

22. Sezonní obuv ukládejte do krabic s popiskem nebo s okénkem. Do kožených bot patří napínáky, není to rozmar! 

Extra tipy: 

– Potřebujete-li přišít knoflík na kalhotách opravdu pevně, použijte k tomu dentální nit. Je totiž silnější než nit normální a knoflík bude na svém místě držet už napořád!

– Skvrny v podpaží od potu na bílých halenkách a tričkách vyperete jednoduše neředěnou citronovou šťávou.

– Vlhčenými odličovacími ubrousky v extra rychlosti odstraníte různé skvrny z oděvů. 

– Stopa po rtěnce na blůzce zmizí, když na ni nastříkáte lak na vlasy a necháte několik minut působit. Pak setřete lak a dáte prát. Lak na vlasy mimo jiné také skvěle funguje na zbavení se statické elektřiny z oděvu. Stačí jen postříkat.

– Čerstvou mastnou skvrnu můžete zlikvidovat nasypáním dětského zásypu nebo transparentního sypkého pudru. Silně vetřete do látky a přebytečný pudr vytřepte.

– Na vyleštění bot můžete použít i pár kapek dětského oleje, který vetřete měkkým hadříkem do kůže.

– Aby kabelka neztrácela tvar, dobrým tipem je vycpat ji několika igelitovými taškami.

– Chloupky z oblečení dostanete lepivým válečkem, speciálním hřebenem, a když po ruce není ani jedno, postačí smotaná lepicí páska lepivou stranou nahoru.

– Odřené tenisky dobře vyčistíte zubní pastou (ne gelovou).