Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

3 bláznivé diety: zhubneme s nimi, nebo si zničíme zdraví?

Už jste zkusila limonádovou dietu, dietu jeskynních lidí nebo konzumaci uzenin? Cesta ke štíhlosti je někdy nekonečná a za splněním snu o super postavě stojí leckdy originální dietní metoda. Tři z nich vám nabízíme, spolu s názorem odborníka.

Redakce Marianne | 25. 03. 2014


Jediný způsob, jak zhubnout, je podle mě ten, že budeme méně a častěji jíst, přidáme bílkoviny na úkor sacharidů, více zeleniny a zdravých tuků a začneme se hýbat. Pak máme vystaráno. Žádné kouzelné čáry máry nefungují, alespoň na zdravé zhubnutí ne. Přesto ženy zkoušejí nejrůznější diety. Jaké to například jsou?

Limonádová dieta

Známá též pod názvem javorová čisticí kúra, a v USA je proslulá už od roku 1976. Přišel s ní dr. Stanley Burroughs a původním záměrem byla léčba žaludečních vředů. Spočívá v tom, že během deseti dnů, kdy se dieta drží, pijete speciálně připravenou citronádu, a to v množství 10–12 sklenic denně. Potřebujete k tomu javorový sirup, kajenský pepř (chilli), citronovou šťávu a pitnou vodu. Nesmíte jíst jiné jídlo, můžete popíjet neperlivou vodu, případně mátový čaj. Některé varianty této diety doporučují popíjet ráno nalačno slaný nálev, který získáte smícháním litru vody a dvou lžic mořské soli bez jodu. Večer si pak dáte projímavý čaj, a detoxikace bude dokonalá.

Názor odborníka: RNDr. Petr Fořt, CSc., Svět zdraví

Původní záměr autora tohoto dietního režimu je chvályhodný a možná i odborně obhajitelný. Ovšem jako u jakéhokoli jiného režimu, záludně se blížícímu hladovce, tím spíše využívajícímu chilli koření, doporučuji být velmi opatrný. Osobně jsem tuhle kúru bez větších problémů vyzkoušel a vydržel na ní tři dny. Šlo mi ale jen o test, nikoli o hubnutí nebo zbavení se vředů. Pravidelná dodávka cukru udrží stabilní hladiny krevního cukru, takže nedostanete hlad a díky tomu se vyhnete psychickým komplikacím. A těch deset dnů téměř o hladu člověka opravdu nezabije. Ona zmíněná kombinace se slanou vodou a projímadlem už je náročnější varianta, ale ani to nepovažuji za život ohrožující, naopak. Můžete zkusit připravit si tuto limonádu doma za relativně levné peníze sami – a čisticí variantu použijte, máte-li odvahu.

Atkinsonova dieta

Určitě ji taky znáte, jak by ne, houfně ji drží nejedna americká hvězda. Je oblíbená především proto, že se při ní jedí potraviny, které jsou při běžném hubnutí většinou tabu. Doporučuje konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny a tuky, hlídáte si příjem sacharidů. Po celou dobu si tedy dopřáváte hlavně maso, tučné sýry, vejce, mléčné výrobky, a dokonce i uzeniny! Na černé listině jsou ale brambory, rýže, těstoviny, pečivo, sladkosti. V první fázi diety, která trvá 14 dnů, je povoleno jen 20 g sacharidů za den. Hlavním činitelem, který zajišťuje pálení nadbytečných tukových zásob, je stav nazývaný ketóza. V první fázi je úbytek hmotnosti markantní, a je to celkem jasné. Člověk má v těle sacharidové zásoby v množství cca 300–500 g. Každý 1 g glykogenu na sebe váže asi 4 g vody. Když tedy vyčerpáme sacharidové zásoby, můžeme říct, že také ztratíme 1–2 kg vody. Ve druhé fázi se postupně přidávají sacharidy. Téhle dietě fandí například Catherina Zeta-Jones, Jennifer Aniston nebo Renée Zellweger.

Názor odborníka: RNDr. Petr Fořt, CSc.

Redukční režim, vymyšlený opět lékařem. Jeho popularita byla svého času obrovská, výsledky byly totiž dobré. Jenže pak ji lékaři odsoudili, autor diety měl na krku dokonce i nějaké žaloby, protože dieta prý poškozuje zdraví. Ketogenní dieta je ale nyní opět v kurzu, dokonce jsou už dostupné hotové produkty, které jsou snadno použitelné, protože konzumujete jen tzv. koktejl a k tomu si dáte pár proteinových tyčinek.

Paleolitická dieta

Tento dietní režim je známý pod pojmem paleodieta či dieta doby kamenné. Vychází z přesvědčení, že v období paleolitu člověk neznal zemědělství, a živil se tedy lovem a sběrem. Zastánci tohoto stravovacího režimu předpokládají, že lidské trávení není evolučně přizpůsobené na produkty zemědělství (obilí, mléčné výrobky). Při paleodietě se tak v jídelníčku omezují, nebo dokonce vyřazují obiloviny, luštěniny, pečivo. Součástí jídelníčku se tudíž stávají především živočišné produkty (maso – hlavně zvěřina, vejce, ryby), ale i volně rostoucí plodiny a bobule (jablka, lesní plody, houby, ořechy, zelenina…). Na tuhle dietu nedá dopustit herečka Jessica Biel, zpěvačka Miley Cyrus či herec Matthew McConaughey.

Názor odborníka: RNDr. Petr Fořt, CSc.

Autorem je… opět lékař. Nedávno totiž paleontologé přišli s teorií, že člověk se tak dobře rozmnožil jen proto, že se naučil jíst maso! Až na to, že on to maso začal jíst, až když objevil zbraně a oheň. Prostě si to ulovené zvíře ugriloval! Nicméně, tento náš předek měl přece jen o trochu silnější zuby. Teorie je to pěkná, kdyby bylo všechno to, co bychom tímto způsobem dokázali zkonzumovat, ‚bio‘ jako v časech našich dokonce i nedávných předků, to by bylo skvělé. Kdybychom měli čas běhat do lesa, sbírat kořínky a lesní plody – protože bychom nemuseli pracovat. Musím připustit, že pro většinu těch, kteří s sebou nosí batoh nadbytečného tuku (ale nejen pro ně!), by radikální omezení konzumace limonád, pečiva včetně sladkého, sušenek, čokotyčinek, koblih atd. namísto zeleniny, drůbeže, vajec, některých luštěnin, ořechů a ryb velmi pomohlo. A je tu ještě jeden problém – tato dieta je totiž v reálných podmínkách nereálná, a to z důvodu nedostatku vhodných potravin na trhu, a především z důvodu jejich vysoké ceny.