Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

3 kroky, jak se nenechat vysát energetickým upírem

Jsou všude kolem nás. Lidé, kteří z nás vysávají pozitivní energii. Když to s nimi neumíme, skončíme vyčerpaní a nešťastní. Ať už jim říkáme energetičtí upíři, přísavky, nebo ‚negáči‘, pokud nenajdeme účinnou strategii, jak s nimi bojovat, mohou se stát katastrofou.

Redakce Marianne | 16. 05. 2014


Negativní povaha energetických upírů nemusí být na první pohled zcela patrná. Zpočátku se mohou chovat dokonce velmi charismaticky a jejich výstřednost vás může zaujmout, jejich příběhy a drby vás mohou pobavit, nicméně – velmi brzy si začnete uvědomovat, že je něco špatně. Neignorujte své pocity, věnujte pozornost svým instinktům a poslouchejte i svoje fyzické reakce po setkání s nimi. Máte-li pocit, že jsou vaše svaly napjaté, ztrácíte energii, bolí vás hlava, jste podráždění, smutní, zmatení nebo negativní, je pravděpodobné, že ve vašem životě je upír.

Poznáte energetického přísavku?

Jací nejčastěji energetičtí upíři bývají a jak se vlastně projevují? Určitě jste se s nimi setkali – jsou to lidé, kteří mají tendenci být:

  • dotěrní;

  • příliš dramatičtí, takže dělají z komára velblouda;

  • příliš kritičtí, kteří hledají chybu na každém a ve všem;

  • chroničtí stěžovatelé, které jen zřídka něco uspokojí;

  • hádaví, mající potíže souhlasit s ostatními;

  • neúnavně nároční a vytrvalí, neschopní přijmout ‚ne‘ jako odpověď;

  • neustále negativní, vždycky vidící sklenici napůl prázdnou;

  • neschopní přijmout odpovědnost a každého obviňující.

Není ale žádný důvod, abyste s těmito lidmi ztráceli čas. Následující tři kroky vám možná pomohou, jak se nimi vypořádat!

upiri

Omezte kontakt

Jakmile identifikujete člověka, který z vás vysává energii, omezte množství času, který s ním trávíte. Někdy je bohužel zcela nemožné se mu vyhnout (například v zaměstnání nebo v rodině), ale můžete nastavit pevné limity. Začne-li váš kolega, energetický upír, vykládat dramatický příběh nebo je teatrální, vydržte pár minut a pak se zdvořile omluvte a odejděte.

Distancujte se od problému

Bez ohledu na to, jak moc byste si přáli pomoct vyřešit problémy, věřte, že se vám to s energetickým upírem nemůže podařit. Chronicky negativní lidé budou neustále chránit své zásady nebo vytvářet nové a nové krize ve svém životě. Stručně řečeno: jejich problémy jsou mimo vaše schopnosti ‚opravit‘ je. Nejlepší strategií je chránit si svoje hranice, a to jasně a pevně. Tlačí na vás a chce po vás odpověď? Řekněte něco ve smyslu „jsem si jistý, že správné řešení najdeš sám“ a omluvte se. Není třeba být hrubý a vulgární, jde to i empaticky.

Obrňte se barvami a vybudujte si clonu

Možná vás to překvapí, ale bránit se lze i jinými způsoby ‚clonění‘, například volbou správné barvy oblečení. Fialová barva je například spojená s psychickou ochranou, takže je vhodné, když budete mít nějaký fialový kousek nebo šperk, který odrazí psychické vibrace. Dobré je také vytvořit si psychickou obrannou zeď či bublinu. Snažte se pomyslně odrážet vše negativní od této zdi.