Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

3 tipy, jak si přivydělat na mateřské

Mateřskou nemusíte strávit mezi pískovištěm a postýlkou. Zjišťovali jsme, v jakých oborech si nejsnáze najdete práci a co na to zákony.

Redakce Marianne | 12. 05. 2013

Pokud především sháníte peníze, máme pro vás pár tipů, jak si na mateřské přilepšit. Hlavně buďte aktivní, poptávejte, hledejte – je větší pravděpodobnost, že si práci najdete vy, než že si práce najde vás.

  • Přiberte si další děti – zkuste zjistit, jestli v okolí nebydlí další maminky, kterým by pomohlo hlídání dětí, případně také výpomoc s úklidem. Šla vám ve škole například matematika nebo čeština? Oprašte své znalosti a doučujte ty, kdo jich tolik nemá. Zájem je i o doučování výtvarného umění (především mezi dětmi, které se připravují na přijímací zkoušky na výtvarné školy) nebo o výuku hudby. Pokud máte k tomuto schopnosti a kvalifikaci, zkuste si dát inzerát – existuje řada specializovaných serverů, třeba www.kvalitni-doucovani.cz, www.doucujeme.eu nebo www.doucovani.cz.
  • Ovládáte jazyky? Překládejte, tlumočte, dávejte lekce jazyka, případně znakové řeči.
  • Projděte si nabídky rekvalifikačních kurzů – zkuste kosmetičku, masérku či cvičitelku. Tato povolání možná půjdou lépe skloubit s časovými nároky, které na vás mateřství klade. Pokud jste komunikativní, prodávejte kosmetiku, parfémy, šperky. Spolupráci nabízí známý Avon, Oriflame, ale i Dedra či Euroda. Přivydělávat si můžete i prodejem na internetu, nakoupit můžete levně na eBayi a prodat dráž na Aukru. Můžete si dát inzerát, že vyžehlíte prádlo. Potřebujete ale prostor a hodně času. Pokud jste zdravé a máte nadbytek mateřského mléka, lze je prodávat. Banky mateřského mléka nabízejí okolo 200 Kč za litr, jiné stravenky. Více na www.kojeni.cz/banky.php


    Mateřská vs. rodičovská

    Řada lidí si tyto dva pojmy plete. Mateřskou neboli peněžitou pomoc v mateřství (PPM) vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, jedná se o dávku nemocenskou. Nejdříve lze peněžitou pomoc v mateřství čerpat osm týdnů před porodem. Pokud se vám narodí jedno dítě, na mateřské můžete zůstat 28 týdnů, pokud jich najednou porodíte více, je dlouhá 37 týdnů. Peněžitá pomoc v mateřství se počítá na kalendářní den podle hrubé mzdy. Rodičovský příspěvek je dávkou sociální a je vyplácen Odborem státní sociální podpory při úřadu práce. Od ledna 2012 zůstává maximální délka rodičovské na čtyřech letech, spodní je závislá na čerpání příspěvku, který je pro všechny stejný – 220 000 korun. Měsíčně vám však stát vyplatí maximálně 11 500 korun. Abyste vyčerpali plnou sumu, musíte rodičovskou pobírat minimálně 19 měsíců. Vedle rodičovského příspěvku lze získat i přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, dávky pěstounské péče, porodné.