Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

4 jednoduché přírodní tipy, jak být ve formě

Že babské rady fungují, víme všichni. Vybrali jsme ty, které máme vyzkoušené a v této době se budou skvěle hodit. Zkuste je také!

Soňa Kotulková | 11. 01. 2016
Foto: Profimedia
 
1. Chilli čaj – první pomoc při nachlazení pro otrlé
Když cítím, že na mě něco leze, sahám po čerstvých chilli papričkách. Jednu nakrájím a zaliju ji vroucí vodou. Nechám vyluhovat a chvilku vychladnout, přecedím a přimíchám med. Vypiju a čekám, kdy se mi udělá lépe. Ale pozor! Tato metoda nemusí vyhovovat každému. Lektvar velmi pálí a může podráždit i žaludek. Proto to piju spíš po jídle, a nikdy ne hladová. Proč papričky pomáhají? Zahřejí tělo zevnitř a obsahují také látku kapsaicin (ta má protizánětlivý účinek), vitamin C a jiné zdravé látky.
 
2. Kokosový olej na pročištění
Pokud chcete ráno tělo vyčistit od všeho špatného a jako bonus si přírodní cestou vybělit zuby, zkuste tzv. oil pulling. Lžičku bio kokosového oleje dejte hned po probuzení do úst a dvacet minut olej v ústech převalujte. Nepolykejte, hned pak vyplivněte. Uvidíte sami, že olej bude mít až krémovou konzistenci. Natahuje totiž do sebe vše špatné. Pomáhá to také, když jste nachlazení.
 
ČTĚTE TAKÉ: Miluju saunu!
 
3. Kurkuma na posílení
Zářivě žluté, voňavé koření kurkuma nejen že skvěle chutná, má také protizánětlivé a povzbuzující účinky. Na blogu Greenwave jsem našla recept od Sáry na zlaté mléko, díky kterému budete mít více enegie. Půl lžičky kurkumy, špetku černého pepře, lžičku kokosového oleje a medu a pepř krátce povařte v mléce a vypijte každý den před spaním. 
 
4. Česnek – jako antibiotikum
Aromatický česnek toho umí tolik – má antimykotické, dezinfekční a prozánětlivé účinky. Působí jako přírodní antibiotikum a nijak přitom neničí střevní mikroflóru. Ruský léčitel Michail Tombak doporučuje v období chřipek od října do března pít lektvar z několika stroužků česneku a citronů. Já, pokud jsem nachlazená, přidávám čerstvý a najemno nakrájený česnek do zeleninových salátů nebo několik stroužků utřu se solí a jím s pečenými bramborami.

Souvislející články