Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

4 tipy, jak se vypořádat s odmítnutím v životě (i v lásce)

Když nás někdo odmítne, ať už v lásce, nebo v jakékoliv jiné životní situaci, není to nic příjemného. Ale několikrát v životě se to bohužel stane každé z nás. My vám nyní přinášíme čtyři rady, jak se přes takové nepříjemné odmítnutí přenést a jít jednoduše dál.

Eliška Vrbová | 17. 10. 2016
 
Ať už je to opuštění partnerem, urážka od kamarádky nebo neúspěch v pokusu o získání pracovního místa, máloco bolí tak, jako právě odmítnutí. Herečka a spisovatelka Natalie Blenford (která je mimochodem aktuálně single) říká, že za posledních deset let musela čelit určitě více než 500 odmítnutí, takže ten pocit dobře zná. Když ale nedostala místo alternace Nicole Kidman, dospěla k závěru, že nějaké odmítnutí ji přece nemusí navždy porazit. „Začala jsem se na to velké ‚ne‘ dívat z jiného úhlu,“ popisuje Natalie. Jaké jsou tedy její rady k přežití?
 
1. Neberte si to osobně
Samozřejmě, že neúspěch svádí k tomu, brát si ho osobně. Ale někdy jste odmítnutá zkrátka jen proto, že vám daná situace nesedí. Když vás někde odmítnou kvůli tomu, kolik vám je let a jak vypadáte, není to váš problém. S tím prostě už nic neuděláte, protože taková jste. Co je stěžejní, jsou vaše znalosti a dovednosti. To samé platí o vztazích. „Pokud vás muž odmítne po prvním rande, většinou si myslíte, že je to kvůli tomu, že třeba nejste dost vtipná,“ říká psycholog Guy Winch. „Ale ten muž to udělal ze svých vlastních důvodů. S vámi není nic v nepořádku, jen jste si zkrátka nesedli,“ dodává.
 
2. Jak to bude možné, běžte na jógu
Místo toho, abyste si po nějakém neúspěchu pořád dokola opakovala „co se to se mnou děje?!“, běžte se radši zklidnit jógou. Tím na nějakou dobu úplně vypnete a všechny starosti hodíte za hlavu. Předklony obzvlášť pomáhají, protože zastaví pumpování adrenalinu do celého těla. Lektorka jógy Tanya Goodman Bailey doporučuje takzvanou Yin jógu, která je pomalá a skutečně se při ní odreagujete.
 
3. Přehodnoťte své cíle
„Když se se mnou přítel, se kterým jsme měli vztah na dálku, rozešel přes WhatsApp, okamžitě jsem se cítila neatraktivní a nesympatická,“ říká Natalie Blenford. Teď už ale ví, že hledala lásku na špatném místě. Většina z nás přece chce partnera, k němuž se může přitulit a ne na něho mávat do webkamery přes Skype. „Od toho, co vám způsobuje bolest, dejte ruce pryč. Myslete logicky,“ radí psychoterapeutka Samantha Carbon. Vnímejte ‚ne‘ jako příležitost k přehodnocení vašich cílů a zaměřte se na to, co opravdu chcete. To vás posune dál.
 
4. Zvyšte své šance
Očekávala jste, že se provdáte za svoji první lásku a že budete mít 100 lajků u každé fotky na Instagramu? Nejspíš ne, protože je to ve většině případů velmi nepravděpodobné. Situace, v nichž se můžete snadno dočkat odmítnutí, nejsou nic jiného, než hra s čísly a šancemi. Pokud budete například při hledání zaměstnání vsázet jenom na jednu nabídku, kterou jste objevila, když ji nedostanete, už vám nic dalšího nezbyde. Proto si jich raději najděte víc a běžte na víc pohovorů. Budete mít potom mnohem větší šanci, že vám některý z nich vyjde. A tak je to v životě se vším.
 
Zdroj: Glamour