Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

5 mimopražských kaváren, kde vám připraví tu nejlepší kávu

Info ikona
Skog

Kavárenská kultura se úspěšně rozvíjí nejen v Praze. Mnohým Čechům totiž už ke štěstí nestačí obří kbelík mléka trochu obarveného kávou z nejbližší pobočky kavárenského řetězce. Pokud si i vy ráda dopřejete šálek kvalitní a správně připravené kávy, podívejte se, ve kterých mimopražských kavárnách dobře vědí, že piccolo neexistuje.

Eliška Vrbová | 28. 06. 2016
Foto: SKØG Urban hub
 
Café Na kole – Hradec Králové
Tři roky existence zanedlouho oslaví doupě s kvalitní kávou mezi Velkým a Malým náměstím. Kromě toho, že připravují skutečně výběrovou kávu z českých i zahraničních pražíren, často pořádají i různé kulturní akce a setkání. Dáte si zde klasické espresso i alternativní Aeropress nebo V60. Příjemné prostředí vevnitř i na zahrádce, kde vás obslouží samotní majitelé a ceny jsou tak akorát (kartou zde nezaplatíte). Jestli se někdy ocitnete v Hradci třeba na některém z místních festivalů, určitě se v Café Na kole nezapomeňte zastavit.
 
Café La Fée - Olomouc
Kavárna s francouzskou atmosférou i názvem v Ostružnické ulici je jedním z nejpříjemnějších míst v Olomouci. Domácí dorty, sladké i slané francouzské palačinky, příjemná obsluha, kvalitní káva a nejrůznější retro nábytek i nádobí. Zahrádka je díky vytápění a spoustě dek otevřená i v zimních měsících, v létě se naopak osvěžíte domácí limonádou ve stínu stromů. Tahle francouzská oáza v srdci historické Olomouce rozhodně stojí za návštěvu!
 
SKØG Urban hub – Brno
Taková brněnská verze EMA Espresso Bar, to je kavárna SKØG na Dominikánském náměstí. Ať si v téhle kavárně dáte cokoliv, máte jistotu, že to bude dobře vypadat na Instagramu (ale samozřejmě taky dobře chutnat). Interiér je tak minimalistický, že by to víc už asi nešlo. Dřevěný nábytek, bílé stěny a jako osvětlení pouze holé žárovky visící ze stropu. O útulnosti se zde mluvit nedá, o atmosféře a kvalitě však rozhodně ano. Kromě kávy sem můžete zajít i na nějaký ten drink nebo alternativní koncert. Ať už pro pracovní schůzku nebo jen příjemné odpolední kafe je SKØG v Brně tou správnou volbou.
 
 
AlterNativa Café – Ostrava
Asi na málokteré město se v Česku díváme skrz prsty tak, jako na Ostravu. Předsudky o tom, že v Ostravě není k vidění nic hezkého, je tam špína, smog a mluví se tam nevybraným jazykem, jsou všudypřítomné. Lidé, co v Ostravě žijí, si ale své město dokážou obhájit a otevíráním podobných podniků jako AlterNativa Café také zvelebit. V této už podle názvu alternativní kavárně v Porubě si dáte za velmi příznivé ceny klasické espresso, filtrovanou kávu a nyní i letní kávové drinky jako Cold Brew, Cold Drip nebo Espresso Tonic. Snídaně a zákusky vlastní výroby jsou samozřejmostí. Sem se třeba z Colours rozhodně vyplatí zaskočit.
 
SORTE ØYNE – České Budějovice
Další kavárna s přeškrtnutým óčkem v názvu, tentokrát v Českých Budějovicích (kde by chtěl žít každý). Stolky z palet, výběrová káva, otevřeno i v neděli. Jestli se chystáte na dovolenou do jižních Čech, tak České Budějovice jako takové a i tuhle kavárnu byste určitě neměli vynechat. V Kněžské ulici na vás čekají domácí zákusky, ilustrované kelímky a sympatické baristky. Pro naladění na vlnu Sorte určitě zhlédněte i propagační video na jejich Facebooku.
 
 
 
5 mimopražských kaváren, kde vám připraví tu nejlepší kávu