Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 nejčastějších chyb, kterých se dopouštíme při mytí vlasů

Většina z nás si myslí, že samozřejmě ví, jak si správně mýt vlasy. Vždyť je to jedna z nejpřirozenějších činností! Vlasový stylista George Northwood, který se stará o vlasy slavných žen jako je třeba Alexa Chung, na to má ale jiný názor – mnoho žen vůbec netuší, jak se o své vlasy správně starat. Chybou je totiž podle něj i to, když...

Eliška Vrbová | 16. 08. 2016
1. Spěcháte
A tím pádem si vlasy nešampónujete dvakrát, ale jen jednou, což vám je zdaleka neumyje tak dobře. Pokud si vlasy namočíte, dáte si šampón, opláchnete a to je vše, zanecháte na nich něco jako tenký povlak. To pak vede ke zplihnutí a nedostatku lesku. Naopak, když celé zmíněné kolečko provedete dvakrát za sebou, při prvním umytí odstraníte přebytečnou špínu a při tom druhém už jen dokončíte, co jste začala a umyjete vlasy úplně od všeho.
 
2. Dáváte moc šampónu
To, že byste měla aplikovat šampón dvakrát, ovšem neznamená, že ho bude dvakrát tolik. Obvyklou chybou je, že chceme vytvořit opravdu hodně pěny (asi jako v reklamách), a tak přidáváme více a více šampónu. Je to také kvůli tomu, že při prvním namydlení se pěna nevytvoří téměř žádná. Tak je to ale správně! Šampón v tu chvíli totiž odstraňuje tu „nejzažranější“ špínu, pěny se tedy dočkáte až při druhém mydlení. Dostatečným množstvím, které vlasy dokonale umyje, je kapka velká asi jako dvoukoruna pro každou dávku.
 
3. Myjete vlasy příliš často nebo málokdy
Samozřejmě, jako u veškerých ostatních bodů, zde více než jinde záleží na typu vlasů. Ženy s jemnými vlasy tíhnou k tomu mýt si je velmi často, naopak ty s vlasy kudrnatými nebo dokonce afro si vystačí s delší prodlevou bez umytí. Všeobecně ale platí, že jednou za dva až tři dny by mělo být optimální. Navíc, pokud budete praktikovat metodu dvojího umytí, zjistíte, že si stačí vlasy mýt méně často. Lepší je tedy mytí intenzivní s delšími časovými odstupy, než mytí jen „povrchově“ každý den.
 
ČTĚTE TAKÉ: 
 
4. Nevlastníte kondicionér
Pokud máte opravdu jemné vlasy, zas taková chyba to zřejmě není. Přeci jen je ale dobré si alespoň jeden kondicionér domů pořídit, nebo alespoň používat kartáč jménem Tangle Teezer. Jestli máte ale vlasy o něco hrubší, minimálně do konečků byste měla kondicionér aplikovat po každém umytí. A jestliže jsou vaše vlasy hodně vysušené a drsné, dejte si kondicionér klidně po celém jejich povrchu. Dobré je také vlasy před použitím kondicionéru hodně vyždímat, protože přebytečná voda by ho jen zředila. A jestliže trpíte na mastné vlasy, pořiďte si i kondicionér ve spreji, ten by vás toho měl zbavit.
 
5. Používáte vlasovou kosmetiku, která vám nesedí
A konečně ta nejzákladnější věc ze všech. Podle typu a chování svých vlasů si musíte najít ty správné produkty a rozhodně na nich nešetřit. Když totiž budete dodržovat všechny předchozí body, poznáte typ svých vlasů mnohem jednodušeji. Vlasy jsou jednou z prvních věcí, které si na vás okolí všimne a podle níž vás bude hodnotit. Proto by měly dostávat tu nejlepší péči.