Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 nejlepších filmů s olympijskou tématikou

Olympijské hry… to je historie s velkým H, přehlídka elegantních i směšných sportovních úborů, ale především významné chvíle, které mění svět. Mimo to je to zdroj inspirace pro mnoho filmařů, kteří buď čerpali scénář ze skutečných událostí, nebo si vymýšleli své vlastní příběhy. Marianne vám doporučí 5 filmů, které byste mohli zhlédnout třeba při příležitosti probíhajících olympijských her v Riu.

Ivona Šouralová | 12. 08. 2016
Ohnivé vozy, 1981
Britské drama Ohnivé vozy je příběh na motivy skutečné události z prostředí Olympijských her v Paříži roku 1924. Eric Liddel (Ian Charleson) věří, že jeho atletický talent je dar od Boha a že vítězstvím na olympiádě se mu odvděčí. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který chce zlatou medaili na olympiádě ostatním ukázat, že židé nejsou podřadná rasa. Oba přinesou sportu osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. Tento film proměnil sedm nominací na čtyři Oscary a obdržel ocenění za nejlepší filmovou hudbu, o kterou se zasloužil řecký skladatel Vangelis.
 
Kokosy na sněhu, 1993
Klasická hollywoodská komedie Kokosy na sněhu se může na první pohled zdát šíleným smyšleným příběhem. Faktem ale je, že se režisér nechal inspirovat skutečnou událostí jamajských bobistů, kteří jsou kvůli hromadnému pádu na kvalifikaci na olympijské hry odepsáni alespoň na 4 roky. Pod vedením bývalého olympijského vítěze na bobech ale začnou trénovat a utvoří tak plnohodnotný tým s velikou šancí se dostat na zimní olympiádu. Nutno dodat, že hromada událostí a faktů byla výrazně pozměněna, skutečné události z Calgary z roku 1988 se tedy jen letmo podobá.
 
Zázračný běžec, 1997
Ambiciózní atlet Steve Prefontain (Jared Leto), i přestože má jednu nohu delší než druhou, se ukáže jako velmi talentovaný běžec. Život ho zavede k legendárnímu trenérovi Billu Bowermanovi (R. Lee Ermey), díky kterému později překoná všechny překážky, získá mistrovský titul a v roce 1972 zazáří na olympiádě v Mnichově. Film nemapuje pouze prostředí sportovišť, ale v pozadí se odehrává milostný příběh Steva se svou spolužačkou.
 
 
 
Mnichov, 2005
Film podle skutečné události, který pojednává o nejtragičtějším dni v olympijských dějinách – masakru izraelských sportovců v roce 1972 v Mnichově, který měla na svědomí palestinská teroristická organizace Černé září. Spielbergův film je někdy označován jako emocionálně chladný, ale naopak technicky detailně propracovaný. Mnichov byl pětkrát nominovaný na Oscara a obdržel dva Zlaté glóby za režii a scénář.
 
Fair Play, 2014
Nelze psát o filmech se sportovní tématikou a nezmínit film Fair Play, i přestože se olympijských her jen lehce dotýká. Hlavní postavou je mladá československá sprinterka Anna (Judit Bárdos), která je členkou Střediska vrcholového sportu a spolu s její matkou (Aňa Geislerová) a trenérem (Roman Luknár), kteří ji podporují, se snaží splnit kvalifikační limit, aby postoupila na olympijské hry. Anně začnou být podávány bez jejího vědomí anabolické steroidy. Její výkonnost na trénincích tedy rapidně stoupá, ale zároveň se na úkor toho začínají objevovat zdravotní problémy. Anna se dozvídá pravdu a je rozhodnutá dál trénovat bez nich, i přesto že tím značně ohrozí svou účast na olympiádě. Její matka ale doufá, že Anna využije svou odjezd na olympijské hry pro emigraci ze socialistického Československa a pod rouškou neškodných vitamínů aplikuje steroidy Anně sama.
 
5 nejlepších filmů s olympijskou tématikou

Souvislející články

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara