Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 osvědčených rad našich babiček, které zkrátka pořád fungují

O nových kosmetických vychytávkách a zaručeně fungujících lécích čteme dnes a denně. Co když si ale můžeme vystačit i s tím, co máme doma v kuchyni? Připomeňme si časy našich babiček, možná i prababiček, které si vždy věděly se vším rady přirozenou cestou. Zavzpomínali jsme a dali dohromady pát triků a rad, které nám vtloukaly do hlavy.

Ivona Šouralová | 1. 08. 2016
Skořice na celulitidu
Dříve se často chodilo na skořicové zábaly nebo si je naše babičky dělaly doma samy. Na tento trik se nějak zapomnělo a pokud ho někde pamatují, účtují si za ně nepřiměřeně vysoké částky. Skořicový zábal proti celulitidě si připravíte i snadno doma. Potřebujete pouze 5 lžiček skořice, 250 g bílého jogurtu a 1 lžičku olivového oleje. Vše důkladně promíchejte, vmasírujte do problematických partií a převažte potravinářskou fólií. Nechte působit alespoň půl hodiny, opakujte tak 2x týdně a vaše tělo se vám odvděčí! 
 
Bílý jogurt na spálenou kůži od sluníčka
Spáleniny od sluníčka jsou běžným problémem v letním období a první večer po spálení bývá dost nepříjemný. Zkuste panthenol a SOS mléka po opalování vyměnit za bílý jogurt, jak nám to radily babičky. Stojí pár kaček a slouží jako vynikající lék. Neurychlí sice hojení, ale rozhodně zmírní bolest. Zkuste několikrát po sobě natírat na popálená místa a uvidíte, že vám prokáže obrovskou laskavost.
 
Vejce na všechno
Vajíčka byla a jsou nezbytnou součástí domácnosti našich babiček. A měly bychom to tak mít i my. Protože nejen že lze vajíčo připravit na sto tisíc způsobl, a to ke snídani, obědu i večeři, ale můžeme jím plně nahradit i účinnou kosmetiku. Můžeme ho dopřát i naší pleti nebo vlasům. Žloutek prý dodá vlasům lesk a taková maska z bílků a citrónu zase sjednotí a zklidní mastnou pleť. Zkuste to!
 
ČTĚTE TAKÉ: 
 
Zázvorový čaj a tvaroh s cibulí na bolest hlavy
Časté bolesti z hlavy nevyřeší růžová pilulka ani jiná chemie, sáhnětě po něčem přírodnějším. Zázvorový čaj je účinný lék pro naše tělo, od hlavy až po patu. Pomáhá při nachlazení, na správné trávení potravy i na migrénu. Má výraznou vůni a velice specifickou chuť. Stačí dva plátky zázvoru, citron či limetka a med na oslazení. Osvědčenou babskou radou je i nezvyklá kombinace tvarohu s nakrájenou cibulí či česnekem. Směs naneste na čelo i spánky a nechte alespoň 15 minut působit.
 
Hřebíček na bolení zubů
Nejúčinnější radou na bolest zubů je prostě hřebíček, nic jiného. Používá se na výrobu léčiv v chemických laboratořích, ale my si s ním díky našim babičkám dokážeme poradit samy. Stačí rozkousat pár kousků hřebíčku a bolest ustoupí do 45 minut! Pokud je bolest zubu tak silná a neustoupí, zkuste hřebíček rozdrtit a nanést na bolavé místo. Existuje dokonce hřebíčkový olej, který můžete používat převentivně jako kloktadlo.