Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 snadných pravidel, díky kterým budeme šťastnější

Výzkum v oblasti pozitivní psychologie učinil během posledních deseti let velký pokrok. Přesto se nezdá, že bychom byli šťastnější než předchozí generace. Trápí nás deprese a úzkosti. Dospívající jsou ve stále větším stresu. Jak si můžeme vysvětlit tento paradox a jak můžeme do našeho života přivést víc radosti a štěstí?

Redakce Marianne | 29. 05. 2014

I štěstí má své individuální hranice

Příčiny, které ovlivňují naši náladu, jsou složité a nejsou vždy pod naší kontrolou. Až 40 % štěstí spočívá v našich genech. Narodíme se s určitým temperamentem, jenž určí, jestli budeme vidět sklenici z půlky plnou, nebo naopak prázdnou. Někteří z nás jsou od přírody optimističtí a extrovertní, což nám pomáhá navazovat a rozvíjet nové vztahy a lépe fungovat v běžném životě. Ať už se nám dějí dobré, nebo špatné věci, časem přizpůsobíme svá očekávání aktuální situaci a zvykneme si. Tento akt vědci nazývají „hédonická adaptace“, a odhadují, že trvá zhruba dva roky, než se adaptujeme zpátky na naši obvyklou úroveň štěstí.

Věda objevuje způsoby, jak být šťastnější

Navzdory těmto omezením existují cesty, jak prokazatelně zvýšit radost ze života. Některé z nich zahrnují změnu myšlení, jiné budování určitých vztahů a další učení a navykání novým pravidlům chování. Ochota zkoušet nové věci nebo snaha vidět věci staré novým způsobem může být předpokladem pro trvalé štěstí. Pokud budeme následovat některé z níže uvedených pravidel, zaručíme si šťastnější život.

1. Zaměřte se na dlouhotrvající, nikoli momentální pocity

Říká se, že všechny dobré věci jsou buď nezdravé, zakázané, nebo se po nich tloustne. A takhle to funguje i u věcí, které nás dělají šťastnými jen na okamžik, jelikož pak přichází pocit provinění, zdravotní problémy, stud nebo konec vztahu. Ve chvílích, kdy máme krátkodobou radost, nemáme svoje emoce příliš pod kontrolou. Na druhou stranu, pokud se můžeme zaměřit na budování smysluplného života za pomoci věcí či situací, které nás inspirují a nabíjejí, můžeme dosáhnout trvalejšího štěstí. Když budujeme skutečné vztahy a pomáháme rodině a svému okolí, cítíme se dobře, a to i v případě, že musíme čelit finančním nebo zdravotním problémům.

2. Budujte a pečujte o svou podpůrnou síť

Výzkumy stále znovu dokazují, že láskyplné vztahy s partnery, přáteli a rodinou nás dělají šťastnějšími a zdravějšími. Mít někoho, komu věříme, kdo nás podporuje a pomáhá nám v těžkých časech, nám dodává dobrý pocit a víru v nadějnou budoucnost. Dobrá zpráva je, že těchto lidí nemusí být mnoho. Méně je někdy více a i v tomto případě může pár dobrých přátel velmi pomoci. Kvalita vítězí nad množstvím. Čili zaměřte se na prohlubování vztahů s vašimi nejbližšími a sbližujte se se svými přáteli. Naopak se pokud možno vyhýbejte lidem, kteří si na přátele pouze hrají. Nezapomeňte také, že budování vztahů vyžaduje čas a při hledání těch pravých přátel nebo partnerů můžete čelit i odmítnutí.

3. Záměrně si vychutnávejte hezké chvilky

Náš mozek je od přírody přednastaven k předpojatosti. Přežití je pro naše mozky důležitější než štěstí. Hezké a příjemné okamžiky jsou rychle zapomenuty, jakmile nás začne trápit uzávěrka v práci nebo problém ve vztahu. Každý den musíme svůj mozek procvičovat a zvykat ho na štěstí. V praxi to znamená, že se začneme cíleně zaměřovat na pozitivní věci v našem životě, ať už se jedná o láskyplné objetí na dobré ráno, splněný cíl, nebo třeba procházku během slunečného odpoledne. Průzkumy dokazují, že můžeme naše štěstí prohlubovat, pokud budeme na tyto šťastné chvíle záměrně vzpomínat a oživovat je.

4. Najděte si cestu, jak se cítit pod kontrolou

Klíčovým dílem ke štěstí je autonomie. Všichni v sobě máme přirozenou potřebu mít svůj život i svá rozhodnutí pod kontrolou. Pokud nám to okolnosti znemožňují, je těžké být šťastný. Výjimkou jsou věřící lidé. Víra, že je nad námi vyšší síla, které leží na srdci naše blaho, vědomí, že se vše děje z nějakého důvodu, nám dodává pocit klidu a bezpečí. Pokud nejsme nábožensky založení, stačí nám víra v sebe sama a v naše schopnosti. Čerpat můžeme i ze svých předchozích úspěchů.

5. Oddávejte se vlastní zvídavosti

Jakmile si stanovíme představu, jak moc nás mají určité věci potěšit, nastavíme tak hranice svému štěstí. Jinak řečeno, pokud budeme dělat ty samé věci a nikdy se nepokusíme překonat sebe sama, dostaví se hédonická adaptace a zasekneme se na místě. Naše mozky přirozeně vyhledávají nové příležitosti. Štěstí na nás číhá v nestřežených okamžicích, kdy objevíme něco nového a zajímavého. Dalším způsobem, jak vytvářet šťastné zážitky, je dívat se na staré události novýma očima. Zvídaví lidé jsou šťastnější a popisují svůj život jako smysluplný.