Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 tipů, jak se stát nejlepší hostitelkou

Vyznáváte styl usměvavého a zdvořilého uvítacího výboru, nebo vám při pouhém vyslovení slova „návštěva" vstávají vlasy na hlavě hrůzou? Zapomeňte na stres a osvojte si jednoduché triky, se kterými se k vám budou vaši hosté s láskou a rádi vracet.

Redakce Marianne | 19. 11. 2012

1. První dojem je zásadní

Řadová číslovka druhý v tomto případě ztrácí na významu, a proto do boje zapojte všechny smysly. Nalaďte příjemnou hudbu, vyberte vhodné dekorace a prostírání, přichystejte výtečné pohoštění a dejte si záležet i na nevtíravé interiérové vůni. Rozhodně to s ní ale nepřežeňte. Jste-li totiž zvyklí dlouhodobě používat jeden druh bytového parfému nebo svíčky, jejich intenzitu už ani nevnímáte. Pro nově příchozí však mohou být opravdu hodně silné. Když vám kamarádka svíčku navíc pochválí, zabijete tím rovnou dvě mouchy jednou ranou, protože jste pro ni právě vybrala dárek k Vánocům nebo narozeninám.

02_Depositphotos_13272920

2. Vyburcujte se!

Pryč s veškerými nedodělávkami a výmluvami! Kdy jindy vrátit vašemu interiéru zašlou slávu, než když si chcete pozvat hosty? Visí vám v předsíni věšák na kabáty jen tak naoko a láskyplně mu kvůli jeho vratké stabilitě přezdíváte „Křivoklát"? Není nic jednoduššího než partnerovi vrazit do ruky šroubovák, aby věšáku vrátil potřebnou rovnováhu, kterou by mu mohl závidět i kdejaký jogín. Nezapomeňte, že to ale děláte především sami pro sebe. Pocit z doladěných detailů a dobře odvedené práce vám dá energii do dalších příprav.

3. Zahrajte si na detektiva

Přivede si váš dlouholetý kamarád na večeři svoji novou partnerku, o které víte, že je plachá? Zjistěte od něho, jaké jídlo a nápoje má ráda. Když připravíte její oblíbené spaghetti carbonara a nabídnete jí k nim její milovaný tramín, snadněji se rozpovídá a zaručeně ji toto vstřícné gesto povzbudí k další konverzaci. Asi nemusíme raději ani dodávat, že v opravdového Sherlocka Holmese se musíte proměnit při zjišťování alergií na určité potraviny nebo zvířecí chlupy. Váš partner si pak může střihnout neméně důležitou roli doktora Watsona a pomoci vám pro tento večer odklidit domácího mazlíčka a stopy po jeho chlupech z cesty.

4. Nekomplikujte si život

Výběrem správného menu ušetříte drahocenný čas a naženete potřebné body. Opravdu je nutné návštěvu pohostit řízkem a salátem jen proto, že se to sluší? Představte si následující scénář: Fritovací hrnec jede na plné obrátky, digestoř nestíhá a neodbytný zvonek stále zvoní. Hosté dorazili a vítá je vtíravý odér smaženého jídla. A vězte, že si ho budou pamatovat dlouho, protože se zabydlí v jejich svetrech či kabátech a jako suvenýr s nimi poputuje domů. Trváte-li na více chodech, zkuste lehký zeleninový salát a oblíbené jednohubky či takzvané finger food.

03_Depositphotos_3239283_

5. Učte se od mistrů hoteliérů

Pamatujte na to, že i zdánlivá drobnost potěší. Vzpomínáte, jak vás při poslední služební cestě téměř rozbrečela čokoládka položená na hotelovém polštáři? Tak to je přesně ono! Nechtěli byste stejný dojem zanechat i ve svých hostech? Mají-li u vás i přenocovat, přišla vaše chvíle. Radost jim uděláte například košem s jejich oblíbeným ovocem, dobrou knihou na čtení nebo albem s fotografiemi plným vašich společných vzpomínek. Babičkám pak úsměv na rtech vykouzlí uvítací kartička s kresbami od vnoučat.

04_Depositphotos_1107217_s

Pokud i vy chcete hosty přivítat příjemnou vůní a vykouzlit atmosféru ve světle mihotající se svíčky, zúčastněte se naší Velké vánoční soutěže. Právě dnes můžete vyhrát vonnou svíčku Yankee Candle Sugared Apple.