Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 věcí, které milujeme, i když nejsou cool

Jestli vás už vyčerpává to věčné honění za věcmi, které jsou cool, in nebo jak se říká tomu, nad čím ostatní jen závistivě vzdechnou „vau“, vydejte se tam, kam se nevalí většina, za věcmi, které jsou zdánlivě pro (pardon) báby a dědky. Opak je pravdou. Jsou příjemné, milé a udělají radost.

Klára Mandausová | 14. 01. 2016
Foto: Pinterest
1. Gramofon
Máte doma staré desky, které tak příjemně praskají a znějí trochu nedokonale (v porovnání se sterilně čistým zvukem CD)? Jo? A jsou na nich písničky, které jste poslouchali jako puberťáci? No tak hurá, protože kromě hudby se vám do hlavy dostanou i vzpomínky. K nezaplacení. Jestli je už nemáte, opatřete si je třeba na aukro.cz. A k nim samozřejmě gramofon. Prodávají se za cenu zhruba od patnácti set až do několika desítek tisíc korun. Některé dokonce nabízejí možnost přehrát desky na flash disk, abyste si je mohli pouštět třeba v autě.
 
2. Nahřívací polštářek
Haha, to už rovnou kočku na záda, ne? Prosím, bez despektu, moji milí. Vyberte si třeba ten plný levandulové soli v retro květovaném obalu. Strčte ho na pár minut do trouby a přiložte všude tam, kde potřebujete nahřát – kde se cítíte hodně vyčerpaní. Já si ho dávám na záda, na břicho, za krk i na srdce. Voní, hřeje, dělá bezva náladu. Koupíte ho třeba na internetu, já ho mám z obchodu www.srdecnizalezitost.cz.
 
3. Obrázek s krajinkou
Neříkejte, že se vám nějaký takový „polopatický“ v galerii nebo návštěvě u babičky nelíbil (přestože jste vedli dlouhou přednášku o škodlivosti kýčů a výhodách moderního umění). Klidně si ho pověste doma na zeď a kochejte se. Když se na něj nějakou dobu budete dívat, zatoužíte být v něm, možná si dokonce představíte, že už tam jste. Velmi uklidňující.
 
 
4. Tlusté ponožky
Klid a nohy v teple, to prostě platí. Jestli nemáte šikovné ruce (nebo šikovnou babičku), koukněte na web Pomozky.cz (není to překlep). Pletou je tu z párané vlny ženy, které to nemají v životě úplně lehké, dlouhodobě nezaměstnané, samoživitelky, důchodkyně, vdovy. Zahřejí dvojnásob.
 
5. Babička Boženy Němcové
Nemůžu číst konec, brečím jako želví rodina, vzlykám a nejde to dlouhé minuty zastavit. Proto si má dcera dlouho myslela (když ještě moc sama nečetla), že má tahle knížka trochu otevřený konec, ten pravý jsem prostě přeskakovala. Ale jinak je Babička Boženy Němcové základ knihovny! Esence laskavosti přesně pro tenhle svět.