Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 věcí, které musíte vědět, než začnete běhat

Rozhodli jste se běhat? Gratulujeme, těžkou část máte za sebou. Určitě je lákavé zvednout se a vyběhnout, ale existuje pár věcí, které je dobré znát dopředu. Máme pro vás přehled těch nejdůležitějších.

Soňa Kotulková | 5. 05. 2017

1. Začínejte pomalu
Někdy je těžké ovládnout začátečnický entuziasmus z dobrého rozhodnutí, ale určitě se vyplatí začít pomalu, ať už je vaše fyzička jakákoli. Běh má na organismus obrovský dopad a vlastně ho podrobí obrovskému stresu – pokud na to nebudete dostatečně připravení, brzy skončíte se zraněním a (nebo) odpadnete kvůli nedostatku motivace. Rozhodně si nemyslete, že je nutné ze sebe vydat naprosto vše, staré dobré spěchej pomalu platí i v tomto případě. Pro začátek si zkuste sami sebe představit za tři měsíce pravidelného sportování: ve větší formě, zdravější a šťastnější.  

2. Čas je důležitější než vzdálenost
Jistě, délku závodů určuje trasa, a tak máme tendenci hned všechno poměřovat kilometry. Na druhou stranu pro začínající běžce je mnohem důležitější čas, který novou aktivitou stráví. Pokud začínáte, zkuste běhat deset minut a k tomu přidávejte každý týden pět minut navíc, ideální je prokládat běh chůzí. Uvidíte, jak dlouho vydržíte běžet, a zhruba s týdenním rozestupem se můžete pokusit svou hranici překročit. Teprve v případě, že zvládnete běžet třicet minut v kuse, se můžete začít starat i o to, jakou vzdálenost uběhnete, případně začít pomýšlet na některý z populárních amatérských závodů.


3. Poslouchejte svoje tělo!
Co se týče běhu, řekne vám vaše tělo naprosto vše. Jakmile začne bolet, je to jasná známka, že jste to přehnali a je nutné si odpočinout, na druhou stranu ne každé píchnutí je důvodem k přerušení tréninku (a občas jde možná spíš o vítanou výmluvu). Jak na tom skutečně jste, ale vždycky budete nejlépe vědět vy sami – zvýšená únava, špatný spánek, ztráta chuti k jídlu a nulová motivace k běhu jsou vždy jasným vzkazem, že je nutné dát si pauzu. Až budete schopni zase běhat, tělo vám to řekne samo.

4. Plán je základ
Stejně jako jakýkoli jiný koníček, i běhání potřebuje alespoň náznak plánu. Život občas běží až příliš rychle, povinností je spousta, a než se nadějete, mohla by vaše nová aktivita skončit na chvostu priorit. Proto se (realisticky!) rozhodněte, jak často a kdy můžete běhat, a zaneste to do svého mobilu nebo diáře jako schůzku, abyste s tím napevno počítali. Taky se ujistěte, že vaše rodina a přátelé vědí, nakolik důležité pro vás běhání je, aby respektovali, že o čase, který mu věnujete, se nedá diskutovat, a pokud možno se vás na cestě za vašimi cíli snažili podpořit.

5. Využijte každodenní rutinu
Jedno z největších úskalí běhu je, že si na něj (ostatně jako na všechno) jen obtížně děláme čas. Zkuste se proto zamyslet nad tím, jestli by nebylo možné běh propašovat do vašich každodenních činností. Co třeba běžet domů cestou z práce – věci, které nosíte s sebou, byste mohli mít v malém batohu na zádech. A co se přemoci, začít ráno vstávat dřív a běhat před odchodem do kanceláře? Nemáte psa? Co změnit procházky na běžecký trénink? Téměř každá nutná pochůzka se dá uběhnout a udělá z vás pravidelného běžce…