Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 zaručených způsobů, jak si zajistit klidné spaní

Býváte ráno rozlámaná? Pokud vstávání do práce patří mezi vaše nejnáročnější činnosti dne, dospěla jste do fáze, kdy je nutné zakročit. Prášky nechte ležet stranou, zvolte mírumilovnější cestu – cestu 5 jednoduchých kroků, jak si zajistit klidný a tolik potřebný spánek.

Redakce Marianne | 1. 07. 2014


1. Vyhněte se povzbuzujícím potravinám

Vyhněte se pálivým potravinám, alkoholu, kávě a ovoci. Ovoce kvasí v žaludku, ten ho nestihne včas zpracovat, a tak si během noci neodpočine. Je to podobné, jako když večeříte těsně před spánkem. Pokud vás honí mlsná, zobejte mandle, ty dokonce podporují uvolnění svalů. Pijte pouze vlažnou vodu nebo čaj. Doporučujeme ty bylinkové, třeba meduňka krásně tiší a máta zas klidní žaludek. Dejte si však pozor na zázvor, ten podporuje krevní oběh, a tím dodává tělu energii.

2. Tma a klid jsou nutností

Těsně před spánkem se ujistěte, že v místnosti máte úplnou tmu a ticho. Pokud vám nevadí blikající světélko notebooku či tikající ruční hodinky, věřte, že vaše tělo o těchto rušitelích podvědomě ví. Hodinky odneste do jiné místnosti a notebook či televizi otočte nebo překryjte šátkem. Ráno budete odpočatější.

3. Hoďte stres za hlavu

Snadno se to říká, že? Pokud vás něco trápí, zkuste metodu seberozhovoru. Někteří psychologové radí, že nejdůležitější je začít sám u sebe. Pokud máte problém s další osobou, napište jí otevřený a upřímný dopis. Doručit ho nemusíte, ale hodně se vám uleví. Máte-li problém, který se netýká další osoby, promluvte si (klidně nahlas) sama se sebou, předstírajíc třeba rozhovor s psychologem, a řekněte ‚mu‘, co a proč vás trápí a jak si myslíte, že bude nejlepší váš problém řešit. Pamatujte, nejlepší neznamená nejsnazší. Díky této metodě půjdete spát s klidnou hlavou.

4. Místo televize otevřte knihu

Televize v podstatě funguje jako energetický nápoj. Udrží vás vzhůru. Kniha naopak dokáže člověka příjemně uspat. Vyberte si četbu nenáročnou, ať se vám nezdají děsivé sny. U nás v redakci se osvědčily tyto ‚oddychovky‘: soubor optimistických povídek Ach jo od Roberta Fulghuma nebo oblíbený Hrdý Budžes Ireny Douskové, vtipné vyprávění žačky druhé třídy, žijící v době normalizace.

5. Dostatek kyslíku

Před spaním nechte alespoň 30 minut otevřené okno. Vzduch v místnosti se pročistí, a vy tak budete mít dostatek kyslíku pro zajištění klidného spánku.

Jak se vám spalo? Dejte nám vědět na oficiální Facebook Marianne.cz.

Dnes s námi můžete soutěžit v naší letní soutěži na http://leto.marianne.cz o toaletní vodu L'OCCITANE.