Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

5 znaků toho, že nosíte špatnou podprsenku

Máte někdy pocit, že vás vaše podprsenka svírá? Stává se vám, že už se nemůžete dočkat, až přijdete domů z práce a sundáte si ji? Jestli jste si na obě otázky odpověděla alespoň částečně ano, pravděpodobně je s vašimi podprsenkami něco v nepořádku. Pojďme se společně podívat, které chyby mohou stát v cestě za vaším pohodlím.

Eliška Vrbová | 16. 07. 2016

1. Neznáte své přesné míry…

…a tím pádem i velikost. Prvním krokem k nalezení pohodlí je nejen řádně změřit svůj obvod, ale také znát svou velikost košíčků. Právě u těch totiž dochází k největším pochybením, protože ženy podléhají spoustě předsudků. Pokud si myslíte, že máte malá prsa, nemusí to nutně znamenat, že pro vás bude nejvhodnější velikost A. Obvod a košíčky jsou u podprsenky jako spojené nádoby a košíčky B u obvodu 75 a 80 klidně mohou být různě velké.

2. Hledáte co nejlevnější variantu

Podprsenka sice není ve většině případů vidět, to ale neznamená, že se do ní nevyplatí investovat. Formuje totiž horní část naší postavy víc, než si myslíme. Proto byste zde měla upřednostňovat kvalitu před kvantitou. Mít deset vzorovaných podprsenek za tři eura z Primarku je sice hezké na pohled, ale věřte, že trojice bílá, černá a nude za trochu vyšší peníz a z kvalitního materiálu se ve výsledku vyplatí mnohem více.

3. Jednoduše se zamilujete

Dát na první dojem není u výběru podprsenky nejchytřejší, což vlastně tak trochu souvisí s předchozím bodem. Pokud se vám v obchodě zalíbí podprsenka svým tvarem, barvou nebo cenou, stejně věřte až tomu, co vám odhalí její poctivé vyzkoušení! Poctivé znamená, že si podprsenku zkoušíte na tělo, ne pouze na svoji oblečenou podprsenku. Porovnáte několik velikostí a nebudete se v ní před zrcadlem „nakrucovat“, nýbrž se pokusíte ověřit její funkčnost a spolehlivost tím, že se budete běžně pohybovat. Na zkoušení podprsenky zkrátka potřebujete dostatek času, takže běžet pro ni v obědové pauze, není ten nejlepší nápad.

4. Podceňujete údržbu

Pokud už se rozhodnete do podprsenek zainvestovat, pak byste se o ně měla také řádně starat. To znamená zejména neprat je v pračce, to totiž může znatelně změnit jejich tvar. Zkuste si najít čas na to, vyprat podprsenky řádně v ruce, a to především když jsou krajkové nebo ve světlých barvách. Jestliže vám jiná možnost, než pračka, nezbývá, použijte alespoň prací sáček a nastavte nízkou teplotu. Podprsenky hlavně nedávejte do sušičky! Nejlépe se usuší pověšené.

5. Vaše tělo se změnilo, zatímco vaše podprsenky nikoliv

Když zhubnete nebo ztloustnete, koupíte si takové džíny a sukně, které s vaší novou postavou půjdou do kupy. Stejné by to mělo být s podprsenkami. Velikost prsou ovlivňuje nejen věk, ale i stres, hormonální antikoncepce, těhotenství a tak dále. Prsa se vám mohou zvětšit i v čase před a při menstruaci. Proto není od věci si pro toto období koupit jednu podprsenku o trochu větší, než ty ostatní.