Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 potravin, které prospějí vaší pleti

Napadá vás při pohledu do zrcadla, že vrásek nějak podezřele přibývá? S plynutím času jen stěží něco uděláte, ale s vráskami něco udělat můžete. Jednou z možností je používání vhodných krémů, druhou pak volba správných potravin. Některé totiž zpomalují příznaky stárnutí.

Redakce Marianne | 17. 02. 2014


Mango

africke-mango-potra1

Je plné vitaminů A a C a tyto vitaminy společně tvrdě pracují na tom, aby oživily vaši pleť a podporovaly tvorbu buněk. Díky tomu bude vaše pokožka vypadat mladší. Můžete si vyrobit změkčující masku na pleť, kterou vyrobíte z 1 manga (oloupaného a nakrájeného) a 1 vaječného bílku. V mixéru rozmixujte mango a přidejte bílek. Vyšlehejte dotuha. Poté aplikujte konečky prstů na obličej a krk. Nechte působit asi 15 minut, pak opláchněte teplou vodou.

Rajčata

tomato_copy

Ideální přírodní ochránce před sluncem. Vařená rajčata mají nejvyšší hladinu lykopenu, přírodního UV blokátoru pro vaše tělo. Lykopen se navíc usazuje v buňkách pokožky a dodává jí snědší vzhled. Kosmetické přípravky obsahující lykopen se hodí pro mastnou a smíšeou pleť, protože má silné čisticí účinky.

Okurky

cucumbers

Vitaminy v nich obsažené (hlavně C a B) dávají pleti lesk a výživu. Okurky navíc hydratují a osvěžují. Prý bychom si měli každý den dopřávat okurkovou masku. Tu si můžete vyrobit násedujícím způsobem: Do odšťavňovače nebo kuchyňského robotu dáte 1 šálek plátků ananasu, ½ okurky a ½ zeleného jablka. Hotovou šťávou si pak potřete pleť. Šťávu můžete ještě smíchat s 1 polévkovou lžící smetany – budete pak mít masku, kterou si nanesete na pokožku a necháte asi 25 minut působit.

Jahody

strawberries

Skvěle fungují proti stárnutí, a to díky vitaminu C. Výzkum publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že lidé, kteří jedí potraviny bohaté na vitamin C, mají méně vrásek a s postupujícím věkem i méně suchou pokožku. Vitamin C totiž bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky. Aby byla vaše pokožka hladší a lépe hydratovaná, jezte jahody aspoň dvakrát týdně a také si dopřejte jahodovou masku – rozmačkejte tři jahody a aplikujte je na obličej, nechte asi 10 minut působit. Pak opláchněte.

Červená paprika

red-pepper-product2

Udržuje pokožku jemnou a vláčnou. Obsahuje více vitaminu C než citrony nebo pomeranč. Zejména červená paprika má v sobě spousty nutričně zajímavých látek, kromě ‚céčka‘ má i hodně vitaminu A, B1, B2 a E. Brzdí proces stárnutí a chrání před UV zářením.

Ostružiny

b70314_b82977_blackberry-sorbet-recipes

Zabraňují tomu, aby byla kůže povislá, díky ostružinám se pleť projasní a vypne. Ostružiny totiž obsahují přírodní barvivo antokyan, což je organická kyselina obsahující síru, která je důležitá pro vzhled pokožky. Kromě antokyanu mají ostružiny také spousty flavonoidů, které pomáhají posílit pleť a zvyšují produkci kolagenu.