Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

6 rad, jak správně používat drtič větví

Pořídili jste si drtič větví, nebo o něm vážně uvažujete? Máme pro vás několik rad, jak s takovým strojem na zahradě zacházet, aby vám dlouho vydržel a práce s ním byla jenom radost.

Anonymous | 5. 11. 2015

1. Používejte ochranné pomůcky

Je to základ, ale víme, jak to běžně chodí, proto to raději připomeneme hned na začátku. Lidé si mnohdy říkají, že pro těch pár větývek nemá cenu hledat brýle a rukavice. A pak jsou kvůli tomu čekárny u doktora plné poraněných dlaní a poškrábaných rohovek. Při manipulaci s drtičem i štěpkovačem větví používejte vždy ochranné pomůcky – minimálně pracovní rukavice, brýle a pevnou obuv.

2. Čerstvě ořezané větve nadrťte co nejdříve

Nejlepších výsledků při drcení dosáhnete tehdy, když větve keřů a stromků zpracujete krátce po jejich odřezání. Pokud byste totiž nechali materiál nejprve vyschnout, ztvrdnul by a bylo by těžší ho nadrtit, o zbytečném tupení břitů ani nemluvě.

3. Střídejte suchý materiál s lepivým

Drtič větví byste neměli zásobovat pouze lepivým materiálem, tedy takovým, který obsahuje hodně vody. Brzy by se vám odpad nahromadil na nesprávných místech a bylo by nutné stroj opakovaně čistit. Lepivý zahradní odpad je dobré prostřídat se suchými zbytky, aby tak nedošlo k zanesení drtiče.

4. Příliš na větve netlačte

Drtiči větví byste měli pomáhat s uchopením dřevin, není ale nutné tlačit do něho odpad silou. Zbytečně tak zatěžujete motor a riskujete jeho přehřátí. Větve a další zahradní odpad hlavně dobře připravte ke zpracování – u silnějších větví odstraňte boční výhony a dodržujte doporučení uvedené v návodu stroje. Nezapomeňte přitom, že do drtiče větví nepatří kovové součásti, sklo, umělá hmota, kameny, kořeny se zemí, látky a zbytky jídel.

5. Nikdy nesahejte do plnicího a výstupního otvoru drtiče větví

Při práci s drtičem větví buďte vždy opatrní a svoje prsty držte v dostatečné vzdálenosti od řezacího mechanismu stroje. Nikdy se nesnažte napěchovat větve rukou příliš blízko plnicího otvoru, ani nevytahujte nasekanou směs z výstupního otvoru holou rukou. Podobně jako se skartovačkou, i zahradní drtiče větví vyžadují náležitý respekt a bezpečný odstup.

6. Nepodceňujte údržbu

Po skončení práce byste měli věnovat chvilku i údržbě stroje. Poté, co odpojíte motor, odkryjte víko a odstraňte zbytky větví a dalšího odpadu. Následně zkontrolujte ocelové nože, jestli jsou v pořádku a ostré, postupem času se totiž mohou otupit. V případě, že zpozorujete tupý nůž, obraťte ho. Příští drcení tak začnete opět s krásně ostrým břitem.