Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

6 rozumných rad od sexuologů, které vám mohou zlepšit vztah i život

Sex není všechno. Ale když funguje, je nám ve dvojici líp. Našli jsme pro vás několik rad českých i světových sexuologů, které vám možná pomohou podívat se na tuto bohulibou činnost jinýma očima.

Ivona Šouralová | 21. 08. 2016
1. Jako sport?
Někdy jsme tak trochu líní. Po odškrtání každodenního papírku s povinnostmi chybí motivace (pokud si tedy sex také nenapíšete na papírek). Jednu hezky prvoplánovou motivaci nabízí washingtonská sexuoložka Yvonne K. Fulbright. „Můj dlouholetý kamarád má problémy se srdcem – a jeho žena měla problém s tím, jak málo spolu spí. Podstrčila jsem jim výzkum, který dokazoval, že když mají muži sex třikrát týdně, o polovinu tím sníží riziko infarktu. A tak se pustili do tréninku.“ Sex vám navíc nahradí i prášky na spaní, antidepresiva a často i léky proti bolesti. Třeba proti pověstné bolesti hlavy. 
 
2. Bojkot pyžam
Pražská psychoterapeutka Leona Dyrehauge si nedávno v rozhovoru pro Marianne vzpomněla na svou babičku, která říkala že „v noci si těla povídají“. Newyorská psychoterapeutka Sharon O’Neill jde ještě dál: všem doporučuje, aby si vyzkoušeli spát nazí. Muži to většinou dělají rádi, ale my ženy se trochu stydíme. Zbytečně. „Rychle zjistíte, že když jste pod peřinou oba nazí, začne se dít něco zvláštního – jakmile se vaše kůže dotkne kůže vašeho muže bez pyžamové bariéry, budete se cítit mnohem intimněji a blíže.“ Pokud nemáte ze své nahoty úplně dobrý pocit, nemusíte se přece hned producírovat po bytě. Bohatě stačí před vklouznutím do peřin ležérně shodit z ramen župánek.
 
3. Bez jasnovidectví
Na začátku vztahu jste si našli sexuální způsoby, které vám oběma vyhovovaly. Jenže lidé se vyvíjejí a v různých obdobích života mají i v posteli trošku jiná přání. Někdy potřebujete více něhy, někdy naopak sníte o trochu větším odvazu. Jenže ten druhý si to těžko domyslí. 
Sexuoložka Jana Müllerová radí: nestyďte se mluvit! „Sexuální život dvojice může zrát jako víno, ale je nutné se naučit i o těchto věcech otevřeně v páru mluvit. Tedy jde o to, naslouchat si, nebát se svěřit s tím, co vám právě teď vyhovuje a co ne. Jen tak lze zabránit zkresleným představám partnerů o sobě, vztahu a aktuálním sexuálním životě,“ shrnuje běžné starosti doktorka Müllerová.
 
 
4. Orgasmus není povinnost
Sex vás baví, ale orgasmus ne a ne přijít? To je běžná situace. Podle různých výzkumů nemívá orgasmus při styku 70–80 % žen. Smůla je, že o ženský orgasmus stojí i muži… A tak jim ho prostě sem tam předvedete. Z tohoto kruhu se ale těžko vystupuje, a předstírat celý život? Sexuolog Zlatko Pastor k tomu říká: „Jsou ženy, a není jich málo, které orgasmus nepoznají nikdy. Některé ho prožijí jen občas, nebo když se o to hodně snaží. Orgasmus ale přece není synonymem sexu!“ Řešení je snadné: užijte si sex jako celek. A svému partnerovi vysvětlete, že by snad přece kvůli své mužné hrdosti nechtěl, abyste před ním něco hrála…
 
5. Nohy v teple = vydařený sex
Naše babičky říkaly, že nohy v teple jsou základ, a tahle jejich léty ověřená pravda je natolik univerzální, že se dá vztáhnout i na sex. Touha totiž nějak tajuplně souvisí s teplem, a to hlavně teplem od nohou. Pořiďte si příjemné (byť poněkud asexuální) teplé ponožky a večer je nesundávejte z nohou. Sex koučka Julie Gaia Poupětová radí i drobné vylepšení: „Masáž teplým olejíčkem se zaměřením nejen na veliké části chodidla, ale i na meziprstí je specialitou opravdu zkušených milenců, kteří dobře vědí, že vnitřní klenba chodidla je propojena s klitorisem.“
 
6. Hitparáda mindráků
„Mnoho lidí se při sexu spíš pozoruje, než aby ho doopravdy prožívali,“ píše americký sexuolog Marty Klein. Rádi říkáme, že nám jde hlavně o pocit blízkosti s někým, koho milujeme (takže podle Woodyho Allena je nejvyšší formou sexu masturbace, protože při ní jde o sex s osobou, kterou milujeme nejvíc ze všech), jenže dost často děláme všechno pro to, aby k žádnému uvolnění a souznění nedošlo, a řešíme zásadnější věci. Není mi v téhle poloze vidět ten špek? Oholila jsem si nohy? Na starosti, které mají při sexu muži, radši ani nemyslet – a čím víc se soustředí, tím víc to hrozí malérem. Podle Martyho Kleina totiž dáváme sexu i další, falešné cíle. Třeba potvrzení, že jsme dostatečně sexy (nejdřív v pubertě, když ještě vůbec nevíme, jak si stojíme, a potom cca o pět let později, když si začneme připadat příšerně staří). Nedávno jsem někde četla anketu, v níž se muži svěřovali, jak se podle nich pozná skvělá milenka. Kupodivu nikdo z nich nejmenoval atributy typu ‚dlouhé vlnité vlasy‘ a ‚vosí pas‘. Dojemně se shodli na tom, že je to ta, která si ‚to‘ umí užít bez stresu a bez obav…
 
Článek vyšel v Marianne 07/2014.