Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 tipů, jak přežít na Nový rok bez kocoviny

Ženy trpí mnohem horší kocovinou než muži. Je to hlavně proto, že míváme mnohem větší podíl tuku v těle a menší podíl vody než muži, takže se alkohol dostane k našim játrům, mozku i ledvinám v méně zředěné podobě. Zkuste tomu předejít.

Redakce Marianne | 1. 01. 2014

Co je vlastně kocovina? Tu způsobují chemické toxické látky, které se přeměnily z vypitého alkoholu. Alkohol také dehydratuje náš organismus a působí močopudně. Čím více ho vypijeme, tím s větším nedostatkem tekutin se budeme muset ráno potýkat. Dehydratace a nedostatek minerálů a vitaminů v těle nám pak způsobují bolest hlavy, žaludeční nevolnost, typické sucho v ústech, žízeň a další různé příznaky kocoviny.

Začněte hned ráno!

Jak říká dr. Anne Geller, vedoucí lékařka neurologie a léčby alkoholismu z American Medical Women’s Association, nejlépe je řešit kocovinu hned po ránu, i když se vám zdá, že z postele ani nevystrčíte nos. „Nesmíte zůstat v posteli, bylo by to ještě horší,“ radí.

  1. Nečekat, až den pokročí: Kocovinu začněte léčit okamžitě, budete se pak cítit lépe dříve. Především se musíte zavodnit – po alkoholu je tělo dehydrované, takže dostaňte do těla tekutiny. Jak se ráno vzbudíte, vypijte dvě velké sklenice vody.

  2. Pohyb: Zní to asi dost drasticky, ale věřte, že pohyb je nejlepší protijed na kocovinu. „Pokud to přeženete s alkoholem, tělo se pak zbavuje endorfinů, hormonů dobré nálady,“ říká dr. Gellner. Endorfiny pak do těla dodáte lehkým pohybem v době trvání asi 20 minut. Svižná procházka na chladném vzduchu vám udělá dobře.

  3. Zklidnit žaludek: Nadměrné množství alkoholu dráždí žaludeční sliznici. Pomoc vám přinesou antacida, léky proti překyselení. Dají se koupit bez lékařského předpisu.

  4. Lehká strava: Koho by napadlo jíst po náročném večírku něco těžkého… I když nemáte ani pomyšlení na jídlo, měla byste si dát něco lehčího a lehce stravitelného, třeba bílý chléb nebo rohlík, rýži, toust a skvělou službu prokáže hovězí vývar.

  5. Banán: Když hodně pijete, zbavujete tělo dobrovolně uhlovodanů v krvi. A ty vaše tělo potřebuje. Ráno si dejte tedy třeba banán, který je skvělým zdrojem komplexních uhlovodanů, a dodá vám energii.

  6. Odbourávač alkoholu: Přípravek Alcovit jako jediný odbourává alkohol jednoduchou mechanickou cestou, a to pomocí přírodního minerálu clinoptilolitu. Jeden sáček alcovitu sníží obsah alkoholu v krvi až o 0,5 promile. www.alcovit.cz