Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 způsobů, jak bojovat se stresem

V dnešní době je téměř každý ve stresu. Dokonce i ti, kdo se zdají za každé situace nad věcí a v pohodě. I když byste si přáli, aby vás stres opustil tak rychle, jako vás přepadl, většinou to tak jednoduché není. Protože je lepší naučit se jej zvládat, připravili jsme pro vás šest tipů, jak na to.

Redakce Marianne | 31. 07. 2015

Možná jste si mysleli, že léto je období, kdy je stresu méně, to ale vždy nemusí být úplně pravda. Málokdo si může dovolit vzít si dovolenou na dva měsíce, takže to chce vymyslet, jak stihnout chodit do práce, postarat se o děti, které jsou najednou více doma, jít do letního kina, objet festivaly, lehnout si k vodě, navštívit vzdálené příbuzné a do toho všeho si najít čas jen pro sebe. Přečtěte si naše tipy na zvládnutí stresu a nechte se inspirovat například Angelinou Jolie nebo Oprah Winfrey.

1. Buďte více s lidmi, na kterých vám záleží

Trávit čas s lidmi, na kterých vám záleží nejvíce, a poslouchat o tom, co je trápí nebo naopak těší, je tím nejsnadnějším způsobem, jak přehodnotit svoje problémy.

„Svůj volný čas nejraději trávím se svou rodinou. Když jste na večeři se svými dcerami, zejména dospívajícími dcerami, vás život dostane tak trochu jinou perspektivu." – Barack Obama

 

2. Buďte off­line

Možná to chcete udělat už dlouho, ale vždy si najdete důvod, proč to odložit. Přitom i dvouhodinová procházka, při které nebudete on-line, vám pročistí hlavu. Vždyť jak se můžete soustředit sama na sebe a relaxovat, když vám v jednom kuse pípá telefon?

3. Jděte na klidné místo

Někdy, když už máte pocit, že máte všeho až po krk, je nejlepší najít si klidné místo a tam se pořádně vykřičet. Pokud nemáte zrovna čas vydat se do lesa, postačí vám i obyčejná koupelna. Pusťte si větrák nebo nechte téct vodu a hezky si zaječte. Pak se několikrát hluboce nadechněte a vydechněte a představujte si, jak vás stres opouští.

„Když si chci pořádně zakřičet, jdu někam na klidné místo. Nejraději mám jedno opuštěné místo kousek od mého venkovského sídla, ovšem většinou nemám to štěstí a jsem někde ve městě. Nevěřili byste, jaké dělá sprchový kout divy. Poté, co se vykřičím, se pořádně prodýchám a snažím se najít klid. Někdy to zabere dvacet minut, někdy hodinu, ale vždy se cítím mnohem lépe." – Oprah Winfrey

4. Zůstaňte v současnosti

Často se stresujeme něčím, co se ještě nestalo a mnohdy ani nestane. Naučte se žít přítomným okamžikem a nestrachovat se tolik budoucností. Nejlepší na uvědomění si přítomnosti je cvičit jógu nebo zkusit meditovat. Na YouTube najdete spoustu relaxačních cvičení, která jsou vhodná i pro začátečníky.

„Zkuste si jen tak sednout na zahradu, terasu nebo do nějaké příjemné místnosti a pozorujte svět okolo sebe. Snažte se na nic nemyslet, jen se, místo na svoje myšlenky, soustřeďte na to, co vás obklopuje. Ze začátku je to velmi těžké, ale po čase se to naučíte, a tím svojí mysl zrelaxujete." – Steve Jobs

5. Rozptylte sami sebe něčím, co vás baví

Když cítíte, že je na vás vytvářen už moc velký tlak, najděte si čas na něco, co vás opravdu baví. Možná to bude vaření, sledování nekonečných seriálů nebo četba dobré knihy. Ať je to cokoli, věnujte se této činnosti přinejmenším hodinu nebo dvě. Budete se cítit lépe a možná uvidíte věci jasněji.

„Miluji meditaci, ovšem ne vždy na ni mám čas. Zjistila jsem ale, že pozorovat děti, jak si malují nebo skotačí na trampolíně, je pro mě určitou formou meditace. Doporučuji tedy každému, aby zkusil najít svou vlastní meditaci v každodenním životě." – Angelina Jolie

6. Zacvičte si

Není žádným tajemstvím, že cvičení není dobré jen na posílení vaší fyzické, ale také psychické stránky. Pokud nemáte čas zajít do posilovny, zacvičte si doma, jděte z práce pěšky nebo jeďte na kole. Snažte se vykonávat nějakou fyzicky náročnější aktivitu každý den alespoň půl hodiny, zvláště máte-­li sedavé zaměstnání.