Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

6 způsobů, jak si s přibývajícím věkem udržet rychlý metabolismus

Vzpomínáte, jak jste hubnula ve dvaceti? Tři dny zdravější stravy a břicho se jako kouzelným proutkem zatáhlo? Ve třiceti už na to nestačí ani dva týdny… a ve čtyřiceti? Je zkrátka třeba svému metabolismu pomoct. Máme pro vás šest tipů, jak na to.

Ivona Šouralová | 7. 07. 2016
1. Snídejte
Ano, ne vždy máte chuť do sebe po ránu sunout snídani a ne vždy ani čas, ale zkuste to přehodnotit. Podle amerického sportovního chirokpraktika a specialisty na silové a kondiční cvičení, Dr. Matta Tanneberga, je ideální najíst se do půl hodiny po probuzení. „Tělo potřebuje doplnit energii po hodinách spánku, vhodně zvolená snídaně navíc nastartuje všechny funkce v těle, a vy pak můžete fungovat celý den.“ Je vám příjemnější snídat dopoledne, kdy se cítíte více „při smyslech“ a máte skutečně hlad? Pak počítejte s tím, že v této fázi už váš metabolismus brzdí. „Když máte hlad, tělo přestává spalovat kalorie a metabolismus se výrazně zpomaluje.“ Chcete-li, aby vaše tělo spalovalo lépe, udělejte zkrátka ze snídaně prioritu a nezapomeňte jíst v pravidelných intervalech po celý den.
 
2. Posilujte – nejlépe ráno
Milujete běhání nebo jógu, ale fitku a činkám se zarputile vyhýbáte? Pozor na to! „Silový trénink pomáhá budovat svalovou hmotu, která zase zlepšuje metabolismus a zvyšuje potenciál spalování tuků,“ říká doktor Tanneberg a zároveň doporučuje posilovat spíše ráno nebo dopoledne, protože tak skvěle nastartujete metabolismus zbytek dne. Skvělé je, že jakmile získáte svaly, budete v pohodě spalovat i během dnů, kdy necvičíte – přiměřená svalová hmota zkrátka udržuje metabolismus v chodu. 
 
3. Jezte bílkoviny – nejlépe v každém hlavním jídle
Výzkumy potvrzují, že bílkoviny v jídle mají na metabolismus výrazný vliv. Jedna studie například zkoumala šestnáct zdravých dospělých dobrovolníků, kteří měli po určitou dobu dodržovat různé jídelníčky – vždy s vysokým podílem sacharidů a jednou s nízkým počtem bílkovin (5 %), podruhé s vyšším (15 %) a třetí skupina jedla pokrmy s nejvyšším podílem bílkovin (25 %). Výsledek? Všichni přibrali podobně, ale těm kteří měli stravu založenou hlavně na sacharidech, se v těle 95 % nadbytečných kalorií přeměnilo na tuk, zatímco těm, kteří jedli především bílkoviny, se 45 % nadbytečných kalorií přeměnilo na svaly. Doktor Tanneberg míní, že je dobré mít nějaký ten protein v každém jídle – ráno třeba vajíčko nebo jogurt, ke svačině ořechy a k obědu a večeři maso, sýry nebo luštěniny.
 
 
4. Nezapomínejte pít vodu
Ano, ani v tomto článku nebude chybět stará známá připomínka, že byste měla dostatečně pít. Správný pitný režim nejenže zabraňuje únavě, ale udržuje metabolismus v chodu. „Všechny buňky v těle potřebují k provozu vodu,“ připomíná Dr. Tanneberg. Jedna studie dokonce zjistila, že lehce dehydratovaný člověk spaluje o 2 % méně kalorií. Není to moc, na druhou stranu ti, kteří vypijí osm až dvanáct sklenic vody denně spalují zkrátka lépe.
 
5. Jezte dostatečně
Názor, že nejlépe zhubneme, když vynecháme některé denní jídlo nebo drasticky omezíme příjem kalorií, je přežitý, přesto se právě těchto chyb často dopouštíme. Jak už říkal Dr. Tanneberg u snídaní: „Když vaše tělo má hlad, omezuje spalování kalorií, protože se snaží šetřit všechno, co máte.“ Metabolismus se zpomaluje a jako první to odnášejí svaly, které pro svou funkci potřebují dostatečný energetický příjem. Pro většinu žen tato nezdravá fáze hubnutí nastává, když příjem kalorií klesne pod 1200 denně.
 
6. Odpočívejte
Trápí vás „pneumatika“ kolem břicha? Když si k tomu přičtete sedavé zaměstnání a stres, znáte hlavní příčinu. Někdy totiž ani vyvážená strava proložená sportem nic nezmůže, pokud neumíte vypnout a přestat se nervovat. Jenže jak stárneme a starostí přibývá, i odbourávat stres je čím dál složitější. Proto je na čase přestat ignorovat meditativní techniky a pokusit se nalézt nějakou, která vám bude příjemná a snadno ji zakomponujete do svých plánů. Nemusíte přitom sedět na zemi se zavřenýma očima, meditativní účnky může mít i krátká procházka, kdy se plně soustředíte na jednotlivé kroky, pletení či háčkování anebo populární vybarvování antistresových omalovánek.