Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

7 kalorických bomb, které číhají ve vaší stravě

Myslíte, že když si dáte celozrnnou tyčinku, jíte zdravě? Nebo když si objednáte v restauraci salát Caesar, je to nejlepší volba pro vaši figuru? Omyl – obojí vypadá sice zdravě, ale ve skutečnosti jde o kalorické bomby.

Redakce Marianne | 10. 03. 2014


Bezlepkové produkty

Lidé, kteří mají celiakii (alergii na lepek), si bez nich svůj život asi představit nedokážou. Jenže fakt, že neobsahují pšenici, ještě neznamená, že jsou pro vás lepší, zdravější a méně kalorické. Jak říká dietoložka Karen Ansel, spoluautorka knihy Průvodce hubnutím, vzhledem k tomu, že lepek dodává potravinám texturu a chuť, v bezlepkových produktech jej výrobci velmi často nahrazují cukrem, tukem a škrobem, což může ve finále znamenat mnohem víc kalorií než původní verze obsahující lepek. Chcete-li tedy omezit příjem, volte raději přirozeně bezlepkové potraviny, jako je pohanka a podobně.

Wrapy

Zabalený kuřecí plátek se zeleninou vypadá sice jako perfektní řešení zdravé výživy, ale není to vůbec pravda. Většinou obsahuje více než 300 kalorií, a to ještě před přidáním náplně (to jsou tři krajíce chleba!). Ovšem ve fastfoodu do něj nacpou víc věcí, než byste si vy sami dali do svého domácího sendviče. Navíc u klasického sendviče můžete vrchní část pečiva sundat a sníst jen polovinu. Jak to ale provedete s wrapem?

Celozrnné tyčinky

Přestože nám neustále někdo vtlouká do hlavy, že jde o nejzdravější svačinku, zejména během dlouhých jízd autem, většina těchto tzv. zdravých tyčinek je vyrobena z mnoha nepřátel zdravé výživy, jako jsou přidané cukry, nasycené tuky a částečně hydrogenované oleje. Najdete v nich také javorový sirup, med, ořechy a sušené ovoce, a to nejlépe všechno dohromady, takže v konečném součtu jde o kalorickou bombu. Pokud už si nechcete nějakou tu tyčinku odepřít, čtěte pozorně etiketu a vybírejte spíše proteinové tyčinky s vyváženým poměrem sacharidů a bílkovin.

Salát Caesar

Tenhle typ salátu nadělá více škody než užitku, přestože se tváří velice nízkokaloricky. Ještě nedávno jsem tomu věřila i sama a s kamarádkami jsme si ho dávaly pokaždé, když jsme byly v restauraci, v domnění, že nic lepšího na jídelním lístku nenajdeme. Teď už vím, že najdeme… Salát Caesar obsahuje spousty hoblinek tučného sýra, slaninu, a hlavně dresink, který obsahuje polovinu denní dávky tuků a tvoří jednu třetinu denního příjmu kalorií! Pokud ho milujete a chcete si ho dát, požádejte, aby vám ho přinesli bez zálivky, sýrových hoblinek a slaniny. Ovšem pak už to nebude opravdový salát Caesar, že? To už je lepší hovězí steak!

Potraviny light bez tuku

Ládujete se jogurty a jinými potravinami s označením ‚light‘ v domnění, že zhubnete nebo že budete zdravější? Zapomeňte na ně! Lepší je používat klasický bílý jogurt s 3 % tuku než náhražku – ale málo. To tvrdí dietoložka Amy Shapiro. Výzkumy totiž ukazují, že když konzumujete potraviny bez tuku, sníte jich více, protože si podvědomě říkáte, že jsou méně kalorické. Kromě toho vaše tělo tuk potřebuje, aby mohlo absorbovat živiny rozpustné v tucích, jako je například lykopen v rajčatech, beta-karoten v mrkvi a vitamin K v listové zelenině.

Vegetariánské chipsy

Nejsou o moc horší než klasické chipsy, to proto, že většina z nich je stejně obalená v oleji a soli a zbavená všech nutričních hodnot v průběhu procesu vaření (smažení). Možná zkonzumujete o 1–2 g tuku méně, ale jinak? Pokud tedy chcete jíst zeleninu, tak raději čerstvou, nikoli v podobě chipsů.

Preclíky v jogurtu (a podobně)

Je to pokryté jogurtem? Tak je to v pohodě a je to zdravé. Třeba i preclíky nebo oříšky či mandle. Přesto byste je měli chroupat s opatrností, protože jogurtová poleva a jogurt jsou dvě odlišné věci Zatímco tradiční jogurt je plný vápníku, jogurtová poleva viděla vápník jen z hodně velké dálky (pravděpodobně vůbec). Je totiž vyrobena z částečně hydrogenovaného palmového oleje, sušeného mléka a konzervantů. Máte-li tedy touhu jíst oblíbené slané preclíky s jogurtem, namáčejte si je přímo do něj (nejlépe do řeckého).