Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

7 tipů, jak žít s nepořádníkem

Jsou kolem vás lidé, kteří mají ve všem nepořádek a vám to vadí? Bohužel – nikoho nemůžete donutit, aby se změnil jako mávnutím kouzelného proutku, ovšem můžete jít příkladem a naučit se s takovými nepořádníky žít. A třeba je trochu nasměrovat. Ať už jsou to partneři, děti či kolegové.

Redakce Marianne | 5. 11. 2013


  1. Poznejte, s kým máte tu čest: Jste zamilovaní a plánujete společný život? Pokud je pro vás právě pořádek jednou z nejdůležitějších věcí v životě, pak byste měli svého ‚protivníka‘ poznat ještě předtím, než se vezmete. Pokud váš partner nedodržuje aspoň základní úroveň čistoty a pořádek je pro něj španělská vesnice, nestěhujte se k sobě. Nedělalo by to dobrotu.

  2. Komunikujte na úrovni: Pokud už s nepořádníkem bydlíte a nechcete ho vyhodit na ulici, je důležité nepoužívat agresivní způsob komunikace. Křik a hádky k ničemu nevedou (zvláště u dětí mají nulový efekt). Budete se divit, ale k tomu, abyste donutili nepořádníky uklidit, pomůže spíše klidná a zdvořilá konverzace.

  3. Pravidla: Zaveďte si základní komunikační pravidla a řiďte se jimi ve chvílích, kdy chcete hovořit o nepořádku. Může v nich být cokoli – například: žádné sekýrování a buzerace, žádné patlání se v minulosti a uzavřených tématech, diskutování o tom, co je reálně aktuální.

  4. Rutiny: Seznamte partnera nebo členy rodiny (nebo kolegy) se systémem, který se vypořádá s nepořádkem dřív, než vznikne. Kolega, partner nebo spolubydlící nemusí zpočátku chápat, proč trváte na tom, aby byla kuchyňská linka uklizená nebo proč máte na stole skartovačku. Nechovejte se ale nadřazeně a hlavně nekritizujte, snažte se jen o prostý popis toho, co je pro vás normální a rutina.

  5. Pomocná ruka: Neříkáme, že byste se měli stát otrokem a za všechny všechno uklidit, ale čas od času je lepší přiložit ruku k dílu a ostatním pomoct. Je to lepší než být dvě hodiny nakrknutí z toho, že váš partner nechal ležet u pohovky špinavé ponožky. Snažte se nevnášet do svých myšlenek a emocí nepořádek.

  6. Prohlídka: Projděte se domem, bytem, kanceláří a promluvte si o tom, co si na kterém místě představujete a jak by ostatní mohli přispět svými nápady, jak tento prostor využívat a jak v něm udržet pořádek. Je fajn, když si vytvoříte seznam domácích povinností.

  7. Nestěžujte si: Je lepší ostatní motivovat, než pořád nadávat. Ukažte ostatním výhody toho, že je v bytě nebo kanceláři pořádek.