Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

8 krásných míst v jižních Čechách

Která zajímavá místa byste neměli v jižních Čechách jednoznačně minout? Poradíme, kde se rozhodně nebudete nudit.

Redakce Marianne | 24. 09. 2012

BOUBÍN

Naším jediným pralesem vede čtyři kilometry dlouhá naučná stezka, na níž budete míjet duby, buky a další stromy staré 300–400 let. Stejného názvu je však i 1362 metrů vysoká hora, pátá nejvyšší na Šumavě. Nejkratší cesta na ni z Kubovy Huti vede po modré značce. Z dřevěné rozhledny na vrcholu je za pěkného počasí rozhled na celé panorama Šumavy.

boubin

KUBOVA HUŤ

Tato obec má železniční stanici v nejvyšší nadmořské výšce u nás. Pokud pojedete na kole, bohužel si je tu před výstupem na Boubín neodložíte, stanice je bez obsluhy.

BUČINA

Nedaleko hraničního přechodu pro pěší a cyklisty se můžete zastavit v infocentru se zajímavou architekturou. Mají tu také repliku tzv. železné opony včetně signální stěny, s jejíž pomocí se totalitní režim pokoušel zabránit úniku svých občanů na Západ za svobodou.

HÁJENKA

Restaurace, kde se jídlo servíruje z okénka, je vyhledávaná díky skvělým pralinkovým knedlíkům s ovocnou polevou. Je završením průjezdu přes krásné Knížecí Pláně.

KORÝTKO

V této restauraci mají vyhlášenou kachnu. A když si ji dáte venku na zahrádce, budete k ní mít i ‚zákusek‘ v podobě výhledu na ‚Prsa Matky Boží‘. Tak se totiž říká dvoukopci Ostrý (1293 m n. m.) naproti na obzoru přímo na hranicích Čech a Německa.

JEZERNÍ SLAŤ

Je na trase mezi Kvildou a Horskou Kvildou a jako jedinou slať u nás si ji lze prohlédnout z rozhledny.

jezerni_slat

PRÁŠILSKÉ JEZERO

Nachází se ve výšce 1080 m n. m., hluboké je až 15 m, hrazeno 9 m vysokým valem žulových balvanů. Díky okolní přírodě a 150 m vysoké karové stěně je považováno za nejkrásnější ze všech jezer na Šumavě.

POLEDNÍK

Rozhledna nezaměnitelného tvaru vznikla na Polední hoře (1315 m) z někdejší radarové věže v kdysi nepřístupném pohraničním pásmu. Zdoláte 227 schodů, a naskytne se vám kruhový výhled na celou Šumavu.

polednik