Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

9 důvodů, proč jíst tmavou čokoládu

Je sladká, hříšně dobrá a spousta lidí si bez ní neumí představit život. A i když se zdá, že je to kalorická bomba, malé množství hořké čokolády prospívá vašemu srdci, zlepšuje náladu a prodlužuje život. Ukazují to mnohé studie.

Redakce Marianne | 14. 02. 2014


Milovnice čokolády se už nemusí cítit provinile, pokud si dopřejí několikrát do týdne malé množství hořké čokolády (tedy té, která obsahuje více než 75 % kakaa). Vědecké studie ukazují, že čokoláda, zejména díky svým antioxidantům, má zdravotní výhody, takže ji lze bez skrupulí zařadit mezi ‚superfoods‘. Hlavním důvodem je vysoký obsah flavonoidů, což jsou přirozeně se vyskytující látky nalezené v rostlinách, které mají antioxidační účinky. Studie ukazují, že čím tmavší čokoláda, tím lépe. Tmavá čokoláda má vyšší koncentraci antioxidantů než mléčná, navíc má mléčná čokoláda větší množství přidaného cukru a nezdravých tuků. Přesto to ale neznamená, že byste se měla ládovat čokoládou neustále – postačí maximálně 1–2 kostičky denně. Jaké výhody tedy tmavá čokoláda má?

Bojuje proti volným radikálům

Vědci věří, že když budeme konzumovat rostlinné potraviny (čokoláda přece pochází z kakaových bobů, tedy rostliny) bohaté na flavonoidy a antioxidanty, znamená to zdravotní přínos. Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly kyslíku a jsou zodpovědné za stárnutí i některé nemoci, včetně rakoviny, srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby.

Chrání vaše srdce

Největším prozkoumaným prospěchem hořké čokolády je zcela určitě její role v prevenci srdečních onemocnění. Britští vědci analyzovali sedm studií týkajících se čokolády a souvislosti s kardiovaskulárními onemocněními, jež zahrnovaly více než 114 tisíc osob z USA, Německa, Japonska, Nizozemí a Švédska. Zjistili, že lidé, kteří jedli více čokolády, snížili riziko onemocnění srdce, a to až o 37 % oproti lidem, kteří jedli málo čokolády nebo vůbec.

Snižuje riziko mrtvice

Nedávná studie švédských vědců zjistila, že ženy, které jedly velké množství čokolády (asi dvě čokoládové tyčinky za týden), měly o 20 % nižší riziko vzniku cévní mozkové příhody. Britští vědci také zjistili, že u lidí, kteří jedli více čokolády, byla o 30 % nižší pravděpodobnost, že dostanou mrtvici.

Zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu

Hořká čokoláda pomáhá snižovat cholesterol, a to především díky kakaovému máslu, které obsahuje kyselinu olejovou. Patří k mononenasyceným tukům, stejným, jaké najdete v olivovém oleji. Vědci se proto domnívají, že tyto mastné kyseliny mohou zvýšit hladinu HDL neboli hodného cholesterolu. Je však ale předčasné tvrdit, že by čokoláda byla všelék pro osoby s vysokou hladinou špatného cholesterolu.

dark-chocolate-bar

Snižuje krevní tlak

Německá studie, která rozebírala jídelníčky asi devatenácti tisíc lidí, zjistila, že ‚pojídači‘ čokolády měli nižší krevní tlak než ti, kteří čokoládu nekonzumovali. Podobných výsledků dosáhli i australští vědci. Vědci ale také říkají, že obecně existuje jen málo studií, takže není možné určit přesné množství čokolády, které by mělo tento efekt.

Zlepšuje zrak

V tomto případě čokoláda tak trochu konkuruje mrkvi – výzkumníci z University of Reading v Anglii testovali zrak u 30 zdravých dospělých mezi 18–25 lety, kteří konzumovali bílou a tmavou čokoládu. Osoby, které jedly tmavou čokoládu, měly lepší zrakové testy než ty, co jedly bílou. Látky obsažené v hořké čokoládě zlepšují pravděpodobně průtok krve do mozku, zlepšuje se tedy i průtok krve do sítnice.

Zlepšuje náladu

Pokud jíte pravidelně čokoládu, pak potvrdíte, že stačí jedna kostička, která se rozpustí na jazyku, a hned je svět mnohem snesitelnější. Potvrzují to ostatně i výzkumy. Za lepší náladu prý mohou mastné kyseliny – palmová a stearová, které stimulují nervovou aktivitu v oblastech v mozku spojených s radostí a pocity štěstí.

Předchází rakovině

Důkazy, že hořká čokoláda hraje důležitou roli i v nádorové prevenci, jsou sice omezené, ale existují. Některé předběžné studie prováděné v Evropě, Asii a USA, ukázaly, že lidé, kteří jedí hodně flavonoidů nebo antioxidantů, mají méně nádorových onemocnění. Čokoláda obsahuje mimo jiné dva flavonoidy – epikatechin a quercetin, které jsou zodpovědné za boj s rakovinou.

Prodlužuje život

Jako kdyby ty předchozí výhody nestačily… Studie prováděná na Harvardově univerzitě zjistila, že jeden nebo dva čtverečky tmavé čokolády za týden vám pomůžou prodloužit život. Výzkum, který srovnával muže v seniorském věku, ukázal, že déle žili ti, kteří jedli ve svém životě více tmavé čokolády. Je tedy čokoláda lék na dlouhověkost?

Dnes s námi navíc můžete soutěžit v naší valentýnské soutěži http://valentyn.marianne.cz/ o nejnovější vůni – parfém Beyoncé RISE.

Související články