Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

9 špatných návyků, které zpomalí váš metabolismus

Snažíte se shodit nějaké to kilo, a pořád to nejde? Možná za to můžou záludní sabotéři, díky kterým se váš metabolismus zpomalil. Víte, kteří to jsou?

Redakce Marianne | 18. 02. 2014


Vynechávání jídel a extrémní diety

dieting-373665

Pokud v jídelníčku chybějí základní živiny, především bílkoviny, metabolismus se zpomalí. Chvíli to vaše tělo sice vydrží, ale po několika dnech ‚přepne‘ do režimu hladovění, takže si začne ukládat tuk do zásoby (a kam jinam než do vašeho pasu, bříška a zadečku). Hladovět tedy není dobrý nápad, totéž platí pro všechny šílené diety celebrit, například ty, které radí konzumaci kokosové vody po dobu tří dnů. Jakmile vám chybějí bílkoviny, tělo začne odbourávat svalovou hmotu a to také metabolismus zpomaluje.

Celodenní sezení

Is-your-Office-Chair-Comfy

I když chodíte jednou týdně do posilovny na jednu hodinu, ale jinak prosedíte osm hodin v práci u stolu, pořád vedete sedavý způsob života. Což pro zrychlení metabolismu také není dobré. Pokud tedy můžete, snažte se během pracovní doby vyjít aspoň v polední přestávce ven a projděte se nebo si během dne několikrát protáhněte tělo (třeba na chodbě udělejte pár dřepů).

Málo spánku

women_sleeping

Jestli vám někdo říká, že čím více budete spát, tím více přiberete, tak neposlouchejte. Je to právě naopak. Podle nedávné studie z University of Chicago je kvalitní a dostatečný spánek pro metabolismus naprosto ideální. Pokud totiž spíte jen 4–5 hodin, snižuje se schopnost tukových buněk reagovat na inzulin (hormon regulující energii) až o 30 %! V dlouhodobém horizontu pak budete mít větší chutě na sladké a také více přiberete.

Menstruace

mesnstrual-cycle-symptoms

Během menstruace ženy přicházejí o poměrně velké zásoby železa, což je minerál, který pomáhá dopravit kyslík do svalů. Jeho deficit může zpomalit metabolismus. Podle dietologů je tedy v tomto období vhodné zvýšit příjem potravin obsahujících železo – například špenát, fazole, libové hovězí maso, rozinky či artyčoky.

Přemíra alkoholu

u8_Drinking-Moderate


S každou sklenkou vína, piva nebo šampaňského se musí vaše tělo vypořádat, a tahle práce navíc zpomaluje metabolický proces. Pokud si už tedy ‚musíte‘ dopřát nějaký alkohol, pak se omezte jen na jednu skleničku.

Dehydratace

Youngwomanleaningagainstfridgedrinkingglassofwater

Studie z University of Utah College of Medicine ukázala, že lidé, kteří denně vypijí 8–12 sklenic vody, spálí více kalorií a rychleji než ti, kteří pijí mnohem méně. Noste s sebou lahev s vodou a během dne neustále upíjejte.

Nedostatek vápníku

womanyogurt-617x416

Vědci z Nutrition Institute of University of Tennessee zjistili, že čím více vápíku budete konzumovat, tím více tuku spálíte. Dobrými zdroji je mléko, sýry, jogurty a tmavá listová zelenina.

Nepijete čaj ani kávu

coffee_bread_muffins_breakfast_8846x5922_wallpaper_wallpaperswa.com_53

Kofein může stimulovat metabolismus na několik hodin po konzumaci. Týká se to tedy pití kávy i černého čaje. Chcete-li nastartovat metabolismus, dejte si po ránu kávu nebo čaj.

Jednostranné cvičení

exercise-11

Běháte, plavete, veslujete, jezdíte na kole…? To je fajn pro vaše srdce i zvýšení vašeho metabolismu, ale pokud nepřidáte silový trénink, budete mít méně svalů, a tím i pomalejší metabolismus. Čím více svalů máte, tím více kalorií vaše tělo spálí. Pořiďte si třeba malé ruční činky, dělejte výpady, dřepy – nebo jděte do posilovny a cvičte na nějakých strojích.