Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Akné v dospělosti: co na ně platí?

Již dávno jste odrostla studentské lavici, a přesto vás sužují pupínky a rozšířené póry? Tak vězte, že nejste žádnou výjimkou. Akné totiž trápí až třetinu dospělých žen! Poradíme vám, jak na ně vyzrát.

Redakce Marianne | 20. 02. 2013

Proč zrovna já?

Tuhle otázku si v pubertě pokládala snad každá z nás. Za nadměrnou produkcí mazu stojí nerovnováha ženských a mužských hormonů, a to konkrétně nadvláda mužských androgenů. Ty řídí látkovou výměnu a jejich přebytek způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu, což následně vede k ucpání pórů. Mezi další faktory, které přispívají k vzniku akné, patří také dědičnost, stres, užívání některých léčiv, nadměrná spotřeba tuků a živočišných potravin nebo příliš časté mytí.

01_Depositphotos_2224912_xs

Dobrou zprávou je, že proti vzniku akné existuje určitá prevence. Doporučuje se omezit příjem tučné stravy, zejména pak přepálených tuků, dráždivých kořenicích směsí či stabilizátorů v potravě. Dále je vhodné omezit příjem cukru na minimum a vyhnout se konzumaci jídel z polotovarů. Stav pleti také výrazně zhoršuje kouření, příjem kofeinu a alkoholu.

Co s tím?

Zamyslete se nad svojí životosprávu a důkladně dbejte na hygienu. Vznik akné totiž způsobuje časté osahávání pokožky špinavýma rukama nebo nesprávně provedené domácí hloubkové čištění. Investujte do speciálního kosmetického přípravku k ošetření problematické pleti. Používejte ho pravidelně a vyčkejte, zda se situace zlepší. Doktorka Ivana Plecháčová z kliniky LaserMed dodává: „Speciální kosmetika proti akné je nezbytným doplňkem léčby tohoto kosmetického problému. Rozsah jejího účinku záleží na příčině vzniku akné. Pokud se akné objeví z důvodů hormonální nerovnováhy, může kosmetika částečně pomoci. Pokud se však jedná pouze o potřebu zmírnit mastnotu pokožky, lze používáním kosmetiky akné úplně odstranit.“

02_betaGel_Ilustracni_foto

Co dělám špatně?

Důležité je vyhnout se domácímu vymačkávání. Tento proces by měl provádět pouze odborník. Z nedostatečně vymáčknutého pupínku se může vyvinout i závažný zánět. Při odborném čištění se navíc vždy používají antibakteriální přípravky a zklidňující masky, které zaručí rychlejší zahojení ošetřené pokožky. Dále nepoužívejte kosmetické přípravky s obsahem alkoholu. Líh pleť ještě více vysušuje a to má za následek spuštění přirozeného obranného systému promaštění kůže a ještě větší produkci mazu.

03_betaGel_orez

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Pokud vám pupínky přibývají, nebo se vám dokonce objeví tvrdé boláky červené až fialové barvy, je načase přistoupit k lékařské konzultaci. Dermatolog na základě prohlídky pleti a případných testů zjistí příčinu vzniku akné a nasadí zvolenou léčbu. Jako ověřené nástroje léčby se používají speciální krémy s obsahem účinných látek (retinoidy, benzoylperoxid, antibiotika a podobně), v těžších případech antibiotika či retinoidy v tobolkách k užívání, hormonální antikoncepce, laserová terapie nebo chemický peeling.

04_Depositphotos_6143009_xs

Související články