Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Bambus v kuchyni. Je krásný i ekologický

Info ikona
Bambus

Víte, že z obnovitelných zdrojů se dají dělat ekologicky šetrní designoví pomocníci do kuchyní a domácností? Je mnoho důvodů, proč si je pořídit.

Redakce Marianne | 10. 06. 2013

Šetrný materiál je například bambus. Tato rostlina povyroste až o jeden metr za den, takže se jedná o rychle obnovitelný zdroj na rozdíl od stromů, které rostou desítky až stovky let. Navíc je tento materiál odolný, příjemný na dotek i pohled. Jako vytvořený proto, aby si s ním designéři začali hrát.

Kartáček z bambusu? Proč ne

Například sourozenci John a Heather McDougallovi z USA se rozhodli, že na trh uvedou bambusový kartáček na zuby. Nevím jak vy, ale já si kupuju nový kartáček každý pátý měsíc, takže ekologická zátěž správného čištění není úplně zanedbatelná. Navíc byl navržen v několika barvách rukojeti i štětin, tedy ani vaše stylové já nepřijde zkrátka. Jeho cena je necelých 200 korun.

Screen_shot_2013-06-04_at_15.58.48

Ekologický materiál je i staré dobré dřevo. Newyorská společnost Madara Designs používá dřevo pouze ze starých spadaných, naplavených kmenů. Stromy nikdy nekácejí. Navíc dlouhodobé působení vody, větru a teplotních změn změní původní barvu dřeva, které pak připomíná drahé exotické druhy.

Z pralesa až do kuchyně

Ekologicky šetrné kuchyňské doplňky najdete na Luxurytable.cz. Pod značkou Rig-Tig najdete různé dózy, struhadla, máslenky a podobně v jednoduchém a přitom funkčním designu. Dózy na skladování mají stohovatelný systém a nehledě na svou velikost mohou být skladovány na podstavci z čistého přírodního bambusu, kde do sebe krásně zapadají. Budou působit jako designový doplněk na kuchyňské lince, ale vhodné jsou i pro uchovávání potravin v lednici (na marmeládu nebo zbytky jídla). Firma nabízí i speciální dózy např. na sýry, takže v lednici neuniká jejich aroma. Díky elegantnímu designu můžete sýr servírovat přímo z této nádoby.

Screen_shot_2013-06-07_at_15.43.10

Kde bambus nestačí

V nabídce v pražské prodejně Villeroy & Boch v obchodním domě Kotva jsou i další produkty jako květináče na bylinky ze 100% biologicky rozložitelných materiálů, struhadla nebo chlebníky. Pokud nejsou výrobky z bambusu, zvolili výrobci melamin, který je obohacený o 30 % bambusových vláken. Použitím tohoto částečně přírodního materiálu se snižuje použití melaminu. Dalším materiálem šetrným k životnímu prostředí je WPC – kombinace dřeva a plastu. Zde se opět přidává přírodní materiál do toho syntetického, jehož množství se tedy snižuje. Je vidět, že výrobcům není lhostejné životní prostředí a snaží se hledat nové cesty, jak nezničit naše přírodní zdroje. Nakonec s těmito materiály se i vy budete ve svém domově cítit lépe.

Bambus v kuchyni. Je krásný i ekologický