Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Banánová granola s ořechy

Úžasná granola, která provoní byt stejně jako čerstvě upečený banánový chleba. Je nabitá zdravými tuky z ořechů, semínek a kokosového oleje. A navíc úplně bez lepku.

Karin Dimitrovová | 12. 04. 2017

Granolu naprosto zbožňuji, ale zároveň ji nesnáším kupovat v obchodech. Proč? Protože většina je plná cukru (vážně, mrkněte se někdy na etiketu), obyčejná a nudná a zatím se mi nepodařilo najít takovou, která by byla i bez lepku, což je pro mě nutnost.

Recept je taky úžasný na spotřebování věcí, které vám ve spíži leží už nějakou dobu. Co třeba ty banány, které máte v míse na stole už týden? Krom toho, že je můžete zamrazit a později z nich udělat zmrzlinu, je můžete taky šikovně spotřebovat do této granoly. Taky tak můžete spotřebovat ty ořechy a semínka, kterých jste se už delší dobu nedotkli. S receptem klidně experimentujte, nemusíte se ho držet do poslední ingredience (jo, řekla jsem to!) a můžete tak využít jakékoliv ořechy/semínka, které máte rádi a kterých se potřebujete „zbavit“. Tomu říkám výhra! Seznam ingrediencí je opravdu krátký a jednoduchý: banány, ořechy/semínka, javorový sirup, kokosový olej. Všechno co přidáte navíc, je naprosto v pořádku. Máte chuť na rozinky? Sem s nimi.

INGREDIENCE

3 zralé banány
2 hrnky ovesných vloček, bez lepku
1 hrnek mandlí
1/2 hrnku pekanových ořechů
1/2 hrnku vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicových semínek
1/3 hrnku lněného semínka
4 polévkové lžíce javorového sirupu
2 polévkové lžíce tahini nebo ořechového másla
1 čajová lžička kokosového oleje
2 čajové lžičky skořice
špetka soli

*1 hrnek znamená doslova hrníček, s obsahem 250ml.

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Do misky vložte a promíchejte všechny suché ingredienci (vločky, ořechy – můžete nasekat – a semínka).
3. Vidličkou rozmačkejte banány a přidejte 1 čajovou lžičku kokosového oleje, javorový sirup a tahini nebo ořechové máslo.
4. Zkombinujte všechny ingredience a pořádně promíchejte.
5. Rozprostřete rovnoměrně na pečící papír na plech.
6. Pečte a promíchejte každých 10 minut, celková pečící doba je okolo 30 minut nebo když je granola dozlatova.
7. Nechte vychladnout a skladujte ve skleněné nádobě při pokojové teplotě, vydrží několik týdnů.

Dobrou chuť!

Autorka sdílí recepty, píše o józe a zdravé stravě na svém blogu www.karindimitrovova.com

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Zdraví

<span>Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví</span>

Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte