Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Celozrnný jablečný koláč s drobenkou

Koláč s křupavou drobenkou je výborný teplý i potom, co úplně vychladne. Navíc jsou v něm samé zdravé věci – celozrnná mouka, třtinový cukr a jablka. Pochutnejte si taky!

Redakce Marianne | 26. 04. 2014


Doba přípravy: 20 minut

Pečení: 60 minut

Počet porcí: 6-8

Budete potřebovat:

  • 150 g pšeničné celozrnné hladké mouky

  • 75 g másla, vychlazeného

  • 1 žloutek

  • 55 g agávového sirupu nebo třtinového cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • 1 lžička smetany ke šlehání (40%) nebo mascarpone


NA NÁPLŇ

  • 750 g červených jablek

  • 4 lžíce agávového sirupu nebo medu

  • 100 g ostružin

  • 1/2 lžičky mleté skořice

  • špetka mletého hřebíčku


NA DROBENKU

  • 55 g pšeničné celozrnné hladké mouky

  • 40 g másla

  • 25 g třtinového cukru

  • 2 lžíce ovesných vloček

Postup:

1. Rozmixujte mouku s máslem. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilku. Promixujte a přidejte sůl a smetanu. Rychle na pracovní ploše zformujte kouli těsta a zabalenou v potravinářské fólii ji dejte na 30 minut do chladničky odpočinout. 

2. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V kastrolu za stálého míchání je zahřívejte 2 minuty. Přidejte pár lžic vroucí vody, sirup či med a koření; ještě chvíli zahřívejte, aby se jablka prohřála, ale nerozpadla. Troubu předehřejte na 170 °C.

3. Promíchejte přísady na drobenku. Obdélníkovou formu (zhruba 28 x 20 cm) vyloženou pečicím papírem vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpékejte 15 minut. Vyjměte, navršte na koláč podušená jablka a ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších 40–45 minut.