Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

CESTOVÁNÍ: 5 nejbizarnějších muzeí světa

Nedávno se v New Yorku otevřelo muzeum zmrzliny a vstupenky do něj jsou vyprodané na dlouho dopředu. Není to však jediné bizarní muzeum, které se v USA a i dalších státech nachází. Možná neuvěříte, z jakých kuriózních předmětů se také dají vytvořit malá i velká muzea.

Eliška Vrbová | 4. 08. 2016
Muzeum zmrzliny – New York City, USA
Muzeum vystavující nejoblíbenější letní sladkost bude na newyorské Gansevort Street otevřeno pouze do konce srpna, tedy po dobu jednoho měsíce, tak akorát do konce léta. Možná si říkáte, jak asi vystavují zmrzlinu? Ve skutečnosti je to spíš muzeum věcí, které vypadají jako zmrzlinové plus zde najdete několik atrakcí a hodně fotogenických předmětů. Spousty zábavy si návštěvníci užijí v místnosti plné miniaturních barevných bonbónků, kterými se zmrzlina v Americe posypává. Můžete si do nich lehnout, plavat v nich, nebo je po sobě házet. Jiná místnost je celá z čokolády, v další jsou pověšené kornouty a jinde si zas můžete nafouknout jedlý balónek. No a samozřejmě zde prodávají také opravdovou zmrzlinu.
 
Muzeum hranolků – Bruggy, Belgie
V Belgii je rozhodně nejedno muzeum čokolády, která je pro tuto zemi typická. Ale víte, že bramborové smažené hranolky pravděpodobně z Belgie pocházejí také? I přes jejich anglický název „french fries“ se Belgie s Francií mezi sebou přou, ze které země tento dnes už běžný pokrm pochází. Každopádně muzeum hranolků (Frietmuseum) se nachází v belgických Bruggách a je první a jediné svého druhu na světě. Dozvíte se tam, jak to tedy s těmi belgicko-francouzskými hranolky bylo, jak usmažit opravdu dobré hranolky a něco o historii brambor. Kromě toho se muzeum nachází v opravdu krásné budově Saaihalle ze 14. století.
 
 
 
 
Muzeum vlasů – Independence, Missouri, USA
Vlasy se po světe vystavují v nejednom muzeu, tohle je ale svým způsobem skutečně originální. Leila Cohoon si ve městě Independece ve státě Missouri otevřela jediné muzeum na světě, kde se nachází tisíce šperků a věnců vyrobených z lidských vlasů. Ty byly populární hlavně v 19. století v období Viktoriánské Anglie. Proto jsou zde vystaveny i vlasy královny Viktorie, ale také mnoha celebrit jako je Michael Jackson nebo Marylin Monroe. To vše si můžete prohlédnout za vstupné ve výši 15 dolarů.
 
Muzeum špatného umění – Boston a Somerville, Massachusetts, USA
Muzeum, které hlásá, že vystavuje umění tak špatné na to, aby ho někdo ignoroval, se od roku 1993 nachází v americkém Bostonu. MOBA, jak se zkrácené Muzeu špatného umění říká, vystavuje hned na dvou místech – obojí jsou sklepení bostonských divadel, a to hned naproti pánským toaletám. Kvůli prohlédnutí toho nejhoršího umění ale nemusíte jezdit až do Ameriky, stačí se podívat na web, kde je většina exponátů vystavených online.
 
Baťovo muzeum bot – Toronto, Kanada
Poslední muzeum není až tak kuriózní, nicméně my Češi k němu máme rozhodně ze všech nejblíže. Je to muzeum Baťovy tvorby a všeobecně historie obuvnictví. Vystavuje přes tisíc bot a ve stálé expozici najdete jak staré čínské a egyptské sandály, tak i boty, které obouvaly celebrity 20. století. Tři další sekce muzea se stále obměňují dočasnými výstavami. Nachází se zde i hedvábné boty královny Viktorie, boty z kolekce Anglomania od Vivienne Westwood nebo eskymácké boty Kamik z tulení kůže. Celou tuto unikátní sbírku můžete v Torontu shlédnout za 14 dolarů. Více informací najdete na webových stránkách muzea.
 
CESTOVÁNÍ: 5 nejbizarnějších muzeí světa