Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Chilli con carne

Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickým tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. To nám věřte! Dobrou chuť!

Redakce Marianne | 15. 03. 2014


Doba přípravy: 15 minut

Vaření: 30 minut

Počet porcí: 6

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno

  • 1 čerstvá červená paprika, zbavená semínek a nasekaná nadrobno

  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

  • 1 lžička sušené sladké papriky

  • 1 lžíce drceného kmínu

  • 500 g mletého hovězího masa

  • 1 kostka bujonu

  • 400 g konzervovaných rajčat, nasekaných

  • ½ lžíce sušené majoránky

  • 2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády

  • sůl a pepř

  • 2 lžičky rajčatového protlaku

  • 400 g sterilovaných červených fazolí

K podávání:

  • 2 rajčata, nakrájená

  • 2 lžíce nasekané pažitky nebo jarní cibulky

  • tacos podle chuti

Postup:

  • Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.
  • Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody a vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.

Tip Marianne:

Když ho uděláte víc, nic se neděje. Nechte zchladnout, pak přendejte do plastových misek, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží vám tam až měsíc. Když si ho pak budete chtít udělat, stačí vyndat a nechat přes noc rozmrazit. Večer pak rovnoměrně prohřejte v pánvi a ozdobte čerstvou pažitkou, rajčaty a můžete servírovat.