Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Chrápání ničí manželství i zdraví, zbavte se ho! Pomůže laser i bylinky!

Každý z nás občas chrápe, na tom není nic neobvyklého. Pokud ale váš partner chrápe neustále a vy už jen toužíte po oddělených ložnicích, pak je načase s tím něco provést!

Redakce Marianne | 18. 09. 2013


Ptáte se každou noc, proč právě ten váš partner nebo partnerka chrápou a nepomáhají ani drastické metody, jako jsou kolíčky na nos? Bohužel, chrápání se týká velké části populace a kolem 40 % mužů jím trpí. Ve většině případů jde ‚pouze‘ o zvukový fenomén, které vzniká vibrací měkkých tákní hltanu, zejména měkkého patra a čípku.

Obezita a alkohol – hlavní viníci

Velmi častou příčinou chrápání je obezita. Tuk se totiž usazuje nejen na bříšku nebo na stehnech, ale rovnoměrně na všech částech těla, tedy i v hltanu. A problém je na světě (nebo může být). Chrápání také způsobuje alkohol – pokud toho vypijete večer přes míru, nejenže se zbavíte stresu, ale dojde i k uvolnění napětí ve svalech, tedy i těch, které se nacházejí v oblasti hltanu. Samozřejmě jsou tu i jiné důvody, proč člověk chrápe, například nosní polypy nebo spánkové apnoe.

Jak na chrápání? Přírodou i laserem!

  1. Přírodní kapky: Nosní kapky obsahují směs bylinek a rostlin, které působí pozitivně na nosní sliznici, kterou udržují vlhkou, čímž se minimalizují vibrace v nose. V kapičkách jsou obsaženy například mateřídouška, meduňka, eukalyptus nebo anýz. Až polovina chrápajících se problému zbaví už po pár dnech.

  2. Změna životního stylu: Nebude to asi příjemné, ale přestaňte kouřit, začněte se více hýbat, nejezděte výtahem a choďte pěšky a alkohol si dopřejte jen o víkendu. Stačí, když shodíte pár kilogramů, a budete se divit. A ještě jedna rada – rozhodně nespěte v přetopené místnosti, ideální teplota je kolem 17 stupňů Celsia.

  3. Laser: Laserová operace vede k výraznému snížení intenzity chrápání či vymizení chrápání u 80 % až 90 % lidí. A jak zákrok probíhá? Laserem vám lékaři odstraní nadbytečnou část měkkého patra a laserovým paprskem provedou ‚nářezy‘ v měkkém patře. Bát se nemusíte, vše probíhá v lokální anestezii, nemusíte ležet v nemocnici a po zákroku jdete po svých domů. Počítejte ale s tím, že několik dnů poté budete pociťovat bolest při polykání.