Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Čím máme sladit? Je lepší med, aspartam, nebo stévie?

Jedna čajová lžička cukru obsahuje asi patnáct kalorií. A jedna lahev coca-coly má asi čtrnáct kostek cukru, což je zhruba dávka sacharidů na jeden den! Pokusme se tedy snížit přidaný cukr v naší stravě v podobě prázdných kalorií – uděláme dobře. Ovšem existuje něco zdravějšího než bílý cukr? Jakým alternativám dát přednost?

Redakce Marianne | 12. 06. 2014


Výživová specialistka Lona Sandon z University of Texas v Dallasu říká, že pouze méně než 25 % denního příjmu kaloríi by mělo pocházet z přidaného curku v potravinách, jako jsou sušenky, cereálie a podobně. Sacharidy samozřejmě naše tělo potřebuje, zvláště pak mozek – ale ty správné. Jak říká vedoucí nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví, klasický cukr vlastně naše tělo nepotřebuje, protože běžnou stravou se denní potřeba sacharidů pokryje velmi snadno. „Minimálně bychom denně měli přijmout 50–100 g sacharidů, při nižším příjmu se organismus zakyseluje a může docházet k odbourávání svalové hmoty, takže se člověk cítí unavený,“ říká Monika Bartolomějová. Pro vaši představu: ve 170 g vařené rýže je 50 g sacharidů, stejné množství je v šesti pufovaných chlebíčcích.

05-sugar-030112-de

Kde hledat vhodné náhrady cukru?

Alternativ cukru je spousta. Některé jsou méně zdravější a některé se nehodí úplně pro každého. Jako alternativu za cukr můžeme považovat i med, který je zdraví prospěšný, ale je důležité volit vhodné množství, protože jeho kalorická hodnota je poměrně vysoká. Med je ale vhodný pro všechny věkové skupiny, snad jen pyloví alergici by s ním měli zacházet opatrně. V poslední době dobývá trh stévie, doslova zázračná náhražka cukru.

Stévie – zázrak z jihoamerického pralesa

Stévie je čistě přírodní sladidlo, je třistakrát sladší než cukr a má nula kalorií. Získává se z rostliny, která pochází z Paraguaye, kde ji místní indiáni používali ke slazení nápojů. Teprve až v roce 2008 povolil americký úřad pro bezpečnost potravin užívání látek ze stévie pro slazení potravin a nápojů a na konci roku 2011 byla sladidla ze stévie povolená v Evropské unii. Podle Moniky Bartolomějové je tohle přírodní sladidlo v pohodě, pokud se konzumuje ve zdravé míře, nehrozí žádná rizika. A je vhodné i při redukční dietě.

stevia-3

Co je horší – cukr, nebo aspartam?

Aspartam, náhradní sladidlo E 951, je syntetické sladidlo, které bylo náhodně objeveno při vývoji léku na žaludeční vředy. V přírodě ho tedy nenajdete. Původně ho všichni považovali za dokonalé umělé sladidlo, které se přidávalo (a přidává stále) téměř do všeho. Je asi 100–200x sladší než cukr a v puse po spolknutí zanechá pocit sladkosti. Ovšem je opravdu tak super, jak se říká? Názory na jeho bezpečnost se různí. Profesorka RNDr. Anna Strunecká, autorka knihy Doba jedová, například říká, že je ztělesněním zla, protože byl prý vyvinut jako bojová neurotoxická látka. Podle jiných výzkumů je aspartam spojován s rakovinou mozku či s výskytem cukrovky. Ing. Monika Bartolomějová s názorem profesorky Strunecké souhlasí a říká: „Zdraví lidé by se měli náhradním sladidlům vyhýbat a volit takové potraviny, které je neobsahují. Nerada vidím, když si lidé kupují uměle doslazované vody a limonády nebo potraviny, které obsahují umělá sladidla za účelem nižší kalorické hodnoty.“ Pokud tedy toužíte po sladkém čaji, mnohem lépe uděláte, když si do něj dáte lžičku medu místo bílého cukru nebo tabletky aspartamu.