Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Co potřebuje vaše spodní prádlo? Tu nejlepší péči

Určitě se pečlivě staráte o svoje šaty, sukně nebo halenky, které jsou na očích. Jak si na tom ale stojí skvosty, které nosíte pod nimi? Spodní prádlo potřebuje stejnou péči jako všechny ostatní kusy oblečení – čím déle vydrží, tím méně často budete kupovat nové.

Redakce Marianne | 22. 11. 2013


Spodní prádlo nosíte každý den, proto se vyrábí z jemných materiálů, aby bylo lehké, pohodlné a savé. Pokud ho ale budete prát v pračce dle libosti, s čímkoli vás napadne, asi vám takové krajkové kalhotky moc dlouho nevydrží. Jak o spodní prádlo pečovat, nám poradila Eliška Kadlecová, odborná konzultantka exkluzivního nákupního klubu Fashion Days, která vyučuje údržbu materiálů na vysokých textilních školách.

  1. V případě jemného spodního prádla je důležité myslet na složení, tedy materiál. Máte-li jistotu, že je čistě bavlněné, můžete je prát i na vyšší teploty. Ale jde spíše o výjimky, většina i bavlněných materiálů obsahuje kvůli pružnosti syntetický elastan, který se vyššími teplotami může poškodit. Jeho nitky se uvnitř textilie naruší, potrhají a pak lezou ven. Vysoké teploty, 60 °C a 90 °C pak neprospívají ani jiným materiálům, například saténu apod.

  2. Krajky, kamínky a jiné aplikace – to všechno jsou velmi choulostivé části, které je lepší umístit do speciální pevné zapínatelné síťky nebo pouzdra, které prádlo v bubnu pračky ochrání před tlakem a oděrem.

  3. Používejte při praní program určený na jemné prádlo a dodržení předepsaného váhového limitu. Jak říká Eliška Kadlecová, i jí je někdy při zapínání poloprázdné pračky líto neuvyužitého místa.

  4. Víte, jaký materiál je při výběru spodního prádla nejvhodnější? Rozhodně bavlna, protože je prodyšná, dobře saje a je hypoalergenní, takže je vhodná i pro ženy, které trpí nějakým typem alergie, zejména alergické dermatitidy. „Díky své hebkosti, měkkosti a šetrnosti k pokožce je pro celodenní nošení jednoznačně nejlepší volbou,“ říká Eliška Kadlecová.

  5. Dívejte se, co je napsáno na štítku, aspoň v okamžiku, kdy si spodní prádlo kupujete (obvykle pak štítek ustřihneme), a řiďte se uvedenými symboly. V případě, že už jste štítek ustřihla u všech kalhotek a podprsenek, pamatujte si, že cokoli pružného nebo syntetického (tedy obsahujícího elastan) by se nemělo prát na více než 40 °C.

Použitý zdroj: Fashion Days v rámci Fashion Days Academy