Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Co radí Ženy ženám I.

Nedávno jsme vám představili projekt Ženy ženám, který běží od začátku listopadu. Měla jste možnost zapojit se do dvou webinářů. Nestihla jste je? Víme, co lektorky radily, a dali jsme pro vás dohromady seznam toho nejdůležitějšího, co padlo.

Redakce Marianne | 13. 12. 2012

Osm žen, které se zabývají různými tématy, předává on-line své zkušenosti všem, kdo se chtějí dozvědět něco o sebelásce, emoční inteligenci, ženských kruzích a rituálech, menstruaci, ženském time managementu, těhotenství a porodu, sexualitě, poslání ženy a o její kariéře.

Lucia-PhotoCDianaMrazikova05-crop

Lucie Bouzková: NE má stejnou hodnotu jako ANO

Máte se ráda? Pokud přemýšlíte, že na sobě začnete pracovat, pokud uvažujete o změně svého života, pak byste měla začít právě zde. U sebelásky.

Podle Lucie Bouzkové by sebeláska měla být základním životním postojem každé z nás. Díky ní dokážeme zlepšit veškeré své vztahy, ať už osobní, nebo pracovní. Klid, laskavost, harmonie… schází vám něco z toho? Zkuste zapracovat na tom, jak se máte ráda. Přestaňte pracovat do úmoru a do naprostého vyčerpání. Změňte své návyky.

Jedna z věcí, které vám mohou výrazně pomoci, je naučit se říkat NE. Pokud vás někdo požádá o něco, co skutečně nechcete udělat, nebo dostanete nabídku, kterou nechcete ani trochu přijmout, nebojte se a řekněte NE. Tato odpověď má stejnou hodnotu jako ANO. Často pak zjistíte, že se budete cítit lépe nejen vy, ale i ten, kterého jste odmítla. Mnoho lidí to pochopí a je rádo, že jste byla schopná jednat na rovinu. Jistě, zřejmě některé lidi překvapíte, někteří vás přestanou vyhledávat, ale určitě také najdete nové přátele. A řekněme si to na rovinu: skutečně se chcete stýkat s někým, kdo nechce znát váš opravdový názor a jen čeká, že bezduše odkývete cokoli, co po vás bude chtít?

jitkaJitka Ševčíková: Lidé vám nepomohou, pokud nevědí, že pomoc potřebujete

Jitka se zabývá emoční inteligencí, kterou začala studovat po smrti svého malého syna. Pokud zvládneme své emoce, můžeme být snadněji samy sebou. V životě jsme nuceny zastávat několik rolí. Jsme dcerami, sestrami, milenkami, manželkami, matkami, přítelkyněmi, máme svou kariéru. Pokaždé se od nás očekává něco jiného. Denně musíme absolvovat řadu situací, které přinášejí různé emoce. Často není možné se poddat vzteku nebo radosti. Jak tyto emoce nejen zvládnout, ale prožít? Každý si musí najít vlastní recept. Existují univerzální techniky, ale ty vám mohou jen napovědět.

Nejprve se musíte naučit o svých pocitech mluvit, být si vědoma vlastní hodnoty, nehrát si na něco, co nejste. Pokud se o to pokusíte, váš život se změní. Některé vztahy možná skončí, ale jiné se prohloubí. Naučíte se předcházet tomu, co vás stresuje, říct si o pomoc, neutrhovat se na své blízké, které míváme nejraději, a přesto jim dokážeme nejvíce ublížit. Pokud víte, že máte problémy se svými emocemi, pusťte se do studia emoční inteligence. Jako první si položte otázku: Co skutečně cítím a proč?

barboraBarbora Nádvorníková: Občas si musíme změnu ve svém životě vědomě prožít

Ženy mají své rituály od nepaměti. Scházejí se, svěřují, podporují. Máme to v krvi. Mnohé ženy ale o své ‚kruhy‘ přišly a jsou téměř samy. Mají jednu nebo dvě kamarádky, se kterými se nevídají ani pravidelně. Nemají s kým sdílet své problémy a s kým se poradit. Nezapomínejme, že sdílená bolest je poloviční bolest a sdílená radost je dvojnásobná radost.

Barbora Nádvorníková se věnuje ženským kruhům. Vede setkání žen, které se znají, ale také skupin, které se scházejí, aby si popovídaly o různých tématech, a navzájem se teprve seznamují. Společně se pak účastní rituálů, které ženám umožní přijmout změny v jejich životě. Tak například mladé dívky mohou oslavit svou první menstruaci, nevěsty s kamarádkami se připravit na svatební obřad, ale tyto obřady mohou také pomoci ženám (i mužům) po rozchodu, aby se vyrovnaly s tím, že vztah skončil. Jiné skupiny spolu probírají různá témata. Barbora vysvětluje, že díky tomu mnohým ženám dojdou věci, které už dávno věděly. Například to, že nemusejí být supermatkami a superženami, že stačí, když jsou dobrými matkami a dobrými ženami. Mnohým se hodně uleví, když zjistí, že stejný problém jako ony řeší i jiné ženy.