Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Co si dnes vzít na sebe? Jednoznačně pruhy!

Info ikona
GETTY

Dnes, 5. května, je mezinárodní den proužků. Námořnické triko si oblíbily i slavné osobnosti – Coco Chanel, která jej uvedla do ženských šatníků, malíř Pablo Picasso, zpěvák Kurt Cobain, herečka Brigitte Bardot, modelka a herečka Alexa Chung a módní návrhář Jean Paul Gaultier. Ti všichni pruhy milují! Není divu!

 

Pruhované tričko je hluboko zakořeněné jako součást typického francouzského stylu. Takzvané „mariniére“ - námořnické či bretaňské třičko proslavila hlavně Coco Chanel. Už skoro sto let je pruhované tričko nejen součástí pracovní uniformy námořníků, ale patří mezi nadčasový módní kouskek. Jakékoliv jiné módní trendy přicházejí a odcházejí, jen pruhovaný top zůstává. Je to kousek, který sluší všem – bez rozdílu věku, pohlaví a tělesné stavbě.

Historie

Že bude pruhované triko součástí uniformy francouzského námořnictva v Bretani, schválil parlament 27. března 1858. Muselo být vyrobené buď z vlny nebo z bavlny a muselo mít jednadvacet horizontálních pruhů (podle počtu Napoleonových vítězství), každý o šířce méně než dva centimetry. Modrobílé triko mělo být dobře viditelné, když v něm člověk spadl přes palubu, pruhy tak měly svůj hlavně praktický důvod.

4277 LOW QUALITY

Originál

Chcete-li opravdové bretaňské námořnické triko, sáhněte po značce Armor-Lux (dá se sehnat i u nás, v obchodě Denim Heads za 1500 Kč). Na oslavu dne proužků proběhne v kamenném obchodě Denim Heads (v Konviktské ulici 30 v Praze) malá oslava, kde si můžete vyzkoušet celou kolekci triček, šatů a svetrů od značky Armor-Lux. Ke každému nákupu dostanete plakát s Jamesem Deanem.

 

Co si dnes vzít na sebe? Jednoznačně pruhy!