Promotion
Valentýn se blíží – a i když tomuto svátku neholdujete, můžete svému partnerovi upéct tento fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.


Doba přípravy: 30 minut

Pečení: 35 minut 

Zdobení: 15 minut

Počet porcí: 12

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky

  • 200 g krupicového cukru

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • ½ lžičky jedlé sody

  • 40 g kakaa holandského typu

  • 180 g másla + na vymazání formy

  • 2 velká vajíčka

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 150 ml zakysané smetany

Na polevu:

  • 80 g másla

  • 180 g kvalitní hořké čokolády

  • 300 g moučkového cukru

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 125 ml zakysané smetany

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.

  • Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.

  • Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.
  • Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.

NĚCO NAVÍC: 

Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.

A co se hodí k odpolednímu kousku dortu? Čaj nebo káva. Dnes s námi tedy můžete soutěžit v naší valentýnské soutěži http://valentyn.marianne.cz/ o 10 čajových balíčků AHMAD TEA (kolekce  devíti čajových pokladů + 2 čajové sety) firmy Al Namura.