Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Čokoládový dort bez mouky

Info ikona
Čokoládový dort

Máte chuť na něco pořádně temného a hutného? Připravte pro rodinu tento dort. Neobsahuje žádnou mouku, jen čokoládu, máslo, cukr a smetanu. Jak vidíte, není to zrovna dietní jídlo. Ale kdo by v listopadu myslel na dietu!

Redakce Marianne | 22. 11. 2014

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 45 minut

450 g hořké čokolády, pokrájené

450 g másla, pokrájeného

200 g třtinového cukru

250 g smetany (33 % tuku)

8 vajec

Na polevu:

175 g čokolády na vaření

30 g másla

3 lžíce mléka

2 lžíce medu

Na ozdobu:

300 ml smetany (33%)

1) Předehřejte troubu na 180 °C, vystřihněte z pečicího papíru kolo ve velikosti dna formy a proužek o šířce jejích boků a vyložte s ním formu.

2) Do velkého kastrolu se silným dnem dejte čokoládu, máslo, cukr a smetanu a zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.

3) Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ne horkou) čokoládovou směs. Pak těsto nalijte do dortové formy.

4) Pečte asi 45 minut. Poté do těsta zapíchněte špejli, a pokud bude po vytažení čistá, máte dopečeno. Vypněte troubu, na pár minut otevřete dvířka a nechte dort v troubě pomalu vychladnout.

5) Když je dort vychladlý, opatrně sundejte postranní kruh formy, dno zatím ponechte, dort zabalte do igelitu a dejte důkladně vychladit do chladničky. Alespoň 6 hodin, ale klidně přes noc.

6) Připravte si polevu: v kastrolu se silným dnem nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo dohladka. Odstraňte z ohně, přidejte mléko, med a dobře rozmíchejte.

7) Vychlazený dort sundejte ze dna formy, dejte na podložku a potřete polevou, dokud je ještě teplá. Nechte ztuhnout.