Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Cpát se? Faux pas!

O tradiční české kuchyni se říká, že je příliš těžká a kalorická. Je to pověra. Autorky Kuchařky první republiky Eva Všetičková a Jitka Rákosníková tvrdí, že tehdejší životní styl byl naopak zdravější, než náš dnešní. A to se vším tím máslem a sádlem a smetanou.

Eva Všetíčková: Je to všechno jen o množství. Když si uděláte smetanovou omáčku, tak si k ní přece nemusíte dát šest knedlíků! Stačí dva, nebo dokonce jen jeden. Je to jen záležitost disciplíny, a naši předkové se rozhodně nepřecpávali. Tohle se změnilo za komunistického režimu, kdy se porce jídla obrovsky zvýšily, aby se ukázalo, jak se máme - a díky tomu jsme začali tloustnout...
Jitka Rákosníková: Za první republiky se jedlo mnohem střídměji. Sandtnerka měla 70 g masa na porci. Dnešní porce je dvoj-, nebo dokonce trojnásobek. Na pečeni pro 6-8 lidí počítá půl kila masa, to by dneska bylo tak pro tři. V týdnu se zužitkovávaly zbytky z víkendu. V pátek se nejedlo maso. Příkladem je “tatíček Masaryk” - zachovaly se jeho jídelníčky, ze kterých je jasně vidět, jak střídmě jedl. Dnešní “rozežranost” by v té době nebyla přijatelná. Také se hodně chodilo a sportovalo. Tehdejší životní styl byl rozhodně zdravější, než je ten náš dnešní.

Celý zajímavý rozhovor s Evou Všetíčkovou a Jitkou Rákosníkovou najdete v aktuálním speciálu Marianne We Love Food.