Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Designérka Monika White objevuje Portugalsko

S manželem jsme si oblíbili Portugalsko, a tak když potřebujeme načerpat pořádnou dávku pozitivní energie, letíme tam. Proto jsme, když mi v předjarní Praze byla zima a teskno po slunečních paprscích, vyrazili opět na pár dnů do naší oblíbené oblasti Sintra poblíž Lisabonu.

Všem doporučuji pláž Guincho nacházející se pár kilometrů od luxusního letoviska Cascais. Není divu, že pláž hrála v jednom z dílů Jamese Bonda, protože jde o dokonale fotogenickou přírodní scenerii. Kromě písečných dun vás budou fascinovat snad největší vlny na světě, proto je Guincho právem považovaná za ráj surfařů. Navíc je součástí přírodní rezervace. Všem romantikům doporučuji náš oblíbený hotel Fortaleza do Guincho, který je skutečnou pevností, jak portugalský název napovídá. A pokud chcete v nezapomenutelných zážitcích pokračovat, jděte na večeři do restaurace Azenhas do Mar Piscinas. Restaurace je  umístěná na skalnatém útesu nad mořem, takže kromě velmi povedeného jídla máte k dispozici dramatický výhled na Atlantik.


Kombinace modrého nebe a jemných odstínů kamenů a písku na pláži Guincho pro mě byla fascinující. Ráda si na cestách fotím všechno, co mě inspiruje, a později se k fotkám vracím při vytváření vlastních návrhů. Na pláži Guincho to byly naprosto úžasné vzory, které tvořily povrchy kamenů opracované mořem a větrem. Kombinace různých odstínů šedé a béžové s fascinujícím plastickým povrchem mému designérskému oku velmi lahodila.


Velmi podobné vzory si většina mých klientů s oblibou vybírá pro své podlahy a dlaždice. A tak jsem se znovu přesvědčila, jak je příroda dokonalým zdrojem inspirace a vše, co používáme v designu, je propojené s přirozeným koloběhem. Zdánlivě nedokonalé je vlastně perfektní.

Snimek_obrazovky_2015-04-10_v_11.55.19


V Portugalsku se béžové a šedé odstíny uplatňují v místní lidové architektuře, kde se bílé fasády s oblibou doplňují kamennými pruhy lemujícími spodní část domů. Dalším příkladem je stará vesnická kamenná kašna, která byla místními řemeslníky vyrobená před mnoha staletími ve stejné barevnosti, jakou mají kameny na blízké pláži. Kombinace šedé a bílé je velmi elegantní a i v našem století působí tolik současně. Portugalští řemeslníci již dávno zřejmě věděli to, co teď propagují ikony interiérového designu: vaše obydlí bude působit příjemně a harmonicky, když se bude inspirovat vzory a barevností místa, kde bydlíte.